-3.1 C
București
sâmbătă, 8 februarie 2025 - 1:20
No menu items!

Șantajul energetic al Moscovei are efect de bumerang: Statele baltice se decuplează total, iar exclava rusă Kaliningrad rămâne izolată

spot_img

Lituania, Letonia și Estonia se vor deconecta complet sâmbătă de la rețeaua energetică „BRELL”, dominată de Moscova, iar duminică vor finaliza conectarea lor la sistemul european de electricitate.

Acesta este încă un pas în procesul istoric prin care statele ex-sovietice se îndepărtează de influența politică, economică și culturală a fostei puteri imperiale. Acest proces a fost accelerat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care a demonstrat că Moscova este dispusă să folosească violența pentru a-și reface imperiul.

Disputa politică și economică între UE și Rusia s-a concretizat, în ultimii ani, prin sancțiuni economice reciproce. Moscova a folosit șantajul energetic încă din anii ’90, provocând crize majore în 2006, 2009 și 2021, cu întreruperi ale fluxurilor de gaze și creșteri masive de prețuri. De la declanșarea războiului total din 2022, statele UE au reușit să reducă dependența de materiile prime din Rusia, cu riscul unei pierderi de competitivitate economică.

De această dată, decuplarea totală a statelor baltice de rețeaua Rusiei duce la un efect negativ concret pentru securitatea energetică a Rusiei: exclava Kaliningrad, teritoriu al Federației Ruse care are frontiere terestre doar cu state UE, nu mai poate primi curent electric din metropolă.

Țările baltice se pregătesc pentru posibile sabotaje și atacuri cibernetice în acest weekend, ca răzbunare din partea Rusiei.

Potrivit CNBC, decizia de decuplare este o modalitate esențială de consolidare a sistemelor electrice ale celor trei state, de asigurare a independenței și securității energetice și de desființare a moștenirii post-sovietice care le-a legat de Rusia.

Gert Auväärt, șeful Centrului de securitate cibernetică din Estonia, a declarat că lucrează îndeaproape cu vecinii săi în domeniul securității cibernetice pentru a se pregăti pentru potențiale scenarii de risc atunci când va avea loc decuplarea. „Tranziția a fost planificată temeinic, iar experții evaluează probabilitatea unor probleme grave ca fiind scăzută. Cu toate acestea, Rusia ar putea încerca să exploateze această perioadă pentru a crea incertitudine”, a declarat acesta.

Rămâne de văzut dacă Rusia va lăsa fără răspuns deconectarea totală a țărilor baltice de la „BRELL” – acronim pentru Belarus, Rusia, Estonia, Letonia și Lituania. Acordul pentru acest sistem de sincronizare a rețelele electrice datează din 2001.

Potențialul de represalii din partea Rusiei este luat în serios de ministerele energiei și de operatorii de sisteme de transport din statele baltice.

”Deși schimbările tehnice majore implică întotdeauna anumite riscuri, le-am analizat temeinic și am elaborat planuri de acțiune adecvate. Cu o tranziție planificată, consumatorul mediu de energie electrică nu ar trebui să observe nicio schimbare. Ceea ce nu poate fi prevăzut sută la sută, însă, este o situație în care energia este folosită ca armă. Așadar, ceea ce este periculos nu este atât deconectarea de la Rusia, pentru că ne pregătim pentru acest lucru de ani de zile, ci continuarea conectării la sistemul electric rusesc”, a declarat Kalle Kilk, șeful Elering, operatorul de stat al rețelei din Estonia Kilk.

Estonia, Letonia și Lituania au aderat la Uniunea Europeană în 2004. De atunci, au încercat să își coordoneze rețelele de electricitate cu restul UE. Blocul comunitar a oferit subvenții în valoare de peste 1,2 miliarde de euro pentru sincronizare, care a fost considerată o prioritate strategică.

Utilizarea în continuare de către Lituania, Letonia și Estonia a infrastructurii energetice din perioada sovietică a fost, de asemenea, considerată o sursă de insecuritate majoră, existând temeri că Rusia putea întrerupe oricând furnizarea de energie.

Deconectarea de la rețeaua gestionată de Rusia va avea loc sâmbătă dimineața, începând din Lituania și terminând în Estonia. Statele baltice vor efectua apoi teste comune de frecvență și tensiune pe parcursul weekendului. Procesul de desincronizare se încheie duminică după-amiază, când statele baltice își conectează și își sincronizează rețelele cu rețeaua europeană continentală, cunoscută sub numele de Rețeaua sincronă a Europei continentale sau UCTE.

Ministrul leton al climei și energiei, Kaspars Melnis, a declarat că au existat deja încercări de a răspândi informații eronate cu privire la comutare, afirmând că „în condiții geopolitice complexe, este adevărat că societatea este mai vulnerabilă și, cu cât se apropie data stabilită pentru încheierea proiectului de sincronizare, cu atât mai mult ne confruntăm cu informații înșelătoare”.

„După sincronizarea Baltic Power System cu Europa Continentală, zona Kaliningrad va funcționa în modul insulă”, a declarat operatorul lituanian de rețea Litgrid, citat de Euractiv.

Insulele energetice – rețelele fără conexiuni externe – sunt rare în Europa. Astfel de rețele sunt mai dificil de exploatat, deoarece nu se pot baza pe fluxurile transfrontaliere pentru a echilibra variațiile cererii și ofertei de energie.

Deconectarea din acest weekend presupune că statele baltice vor întrerupe toate conexiunile electrice cu Rusia și Belarus, iar ”aceste linii vor fi demontate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Litgrid.

Susanne Nies, expert în energie la Helmholtz Zentrum din Berlin, a spus că Moscova a „folosit diverse tactici” pentru a perturba procesul de decuplare, de la atacuri cibernetice la campanii de dezinformare privind creșterea facturilor la energie.

Ea și alți experți din regiune se tem că decuplarea țărilor baltice ar putea fi umbrită de sabotajul Rusiei.

Rusia a anticipat această situație de peste un deceniu, iar testele pe ”insulă” efectuate începând din 2019 s-au dovedit a fi de succes, a declarat Maciej Jakubik, coordonator al programului european la think-tank-ul polonez Forum Energii.

În schimb, pentru a alimenta războiul hibrid și tensiunile politice, Rusia ar putea pretinde că exclava sa este în pericol.

Cu toate acestea, exclava nu este de fapt în pericol, spune Nies. În Kaliningrad sunt patru centrale electrice – una pe cărbuni și trei alimentate cu gaz. Alimentarea cu gaz a centralelor este asigurată în trei moduri: un terminal LNG plutitor, o conductă către Belarus și un depozit de gaz de 0,8 miliarde de metri cubi.

FOTO: britannica.com

După 2022, UE a început să restricționeze accesul terestru dintre Rusia și Kaliningrad. URSS a încorporat Kaliningradul în 1946, fost teritoriu german sub denumirea Königsberg. Teritoriul găzduiește rachete Iskander cu capacitate nucleară și o mare parte a flotei ruse din Marea Baltică.

T. S.