0.1 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024 - 2:20
No menu items!

Sancțiunile secundare produc efecte: Rusia primește bani cu întârziere din tranzacțiile cu petrol (Reuters)

spot_img

Companiile petroliere rusești se confruntă cu întârzieri la plată pentru țiței și combustibil de până la câteva luni, pentru că băncile din China, Turcia și Emiratele Arabe Unite (EAU) devin tot mai precaute în privința sancțiunilor secundare ale SUA, au declarat pentru Reuters mai multe surse familiare cu această chestiune.

Întârzierile de plată reduc veniturile Moscovei și le fac să fie neregulate, permițând Washingtonului să își atingă dublul obiectiv politic de sancționare – să întrerupă fluxul de bani pentru războiul din Ucraina, fără a întrerupe însă fluxurile energetice globale.

Mai multe bănci din China, Emiratele Arabe Unite și Turcia și-au sporit cerințele de conformitate cu sancțiunile în ultimele săptămâni, ceea ce a dus la întârzieri sau chiar la respingerea transferurilor de bani către Moscova, potrivit celor opt surse din zona bancară și comercială.

Băncile, care sunt timorate de sancțiunile secundare ale SUA, au început să le ceară clienților lor să ofere garanții scrise că nicio persoană sau entitate de pe lista SDN (Special Designated Nationals) a SUA nu este implicată într-o tranzacție și nu este beneficiarul unei plăți.

Sursele au cerut să li se păstreze anonimatul din cauza sensibilității problemei și pentru că nu li se permite să vorbească cu presa.

În Emiratele Arabe Unite, băncile First Abu Dhabi Bank (FAB) și Dubai Islamic Bank (DIB) au suspendat mai multe conturi legate de comerțul cu bunuri rusești, au declarat două surse.

Banca Mashreq din Emiratele Arabe Unite, băncile Ziraat și Vakifbank din Turcia și băncile chineze ICBC și Bank of China continuă să proceseze plăți, dar durează săptămâni sau luni pentru a le procesa, au declarat patru surse.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că există probleme de plată atunci când a fost întrebat despre rapoartele potrivit cărora băncile din China au încetinit plățile. „Desigur, presiunea fără precedent din partea Statelor Unite și a Uniunii Europene asupra Republicii Populare Chineze continuă”, a declarat Peskov într-o teleconferință cu reporterii. „Acest lucru, desigur, creează anumite probleme, dar nu poate deveni un obstacol în calea dezvoltării în continuare a relațiilor noastre comerciale și economice (cu China)”, a adăugat Peskov.

Occidentul a impus o multitudine de sancțiuni Rusiei după ce aceasta a invadat Ucraina în februarie 2022. Tranzacționarea cu petrol rusesc nu este ilegală atâta timp cât acesta este vândut sub un plafon de preț impus de Occident de 60 de dolari pe baril.

Exporturile de petrol rusesc și plățile pentru acesta au fost întrerupte în primele luni ale războiului, dar ulterior s-au normalizat, deoarece Moscova a redirecționat fluxurile către Asia și Africa, departe de Europa.

„Problemele au revenit din decembrie, după ce băncile și companiile au realizat că amenințarea sancțiunilor secundare ale SUA este reală”, a declarat o sursă din zona comercială.

Sursa se referea la un ordin executiv al Trezoreriei americane, publicat pe 22 decembrie 2023, care avertiza că ar putea aplica sancțiuni pentru eludarea plafonului de preț rusesc băncilor străine și le cerea acestora să stimuleze respectarea legii.

Acesta a devenit primul avertisment direct cu privire la posibilitatea unor sancțiuni secundare împotriva Rusiei, punând-o la același nivel cu Iranul în anumite domenii comerciale.

În urma ordinului american, băncile chineze, din Emiratele Arabe Unite și Turcia care lucrează cu Rusia au intensificat verificările, au început să ceară documente suplimentare și au instruit mai mulți angajați pentru a se asigura că tranzacțiile sunt conforme cu plafonul de preț, au declarat sursele comerciale.

Documentele suplimentare pot include, de asemenea, detalii privind proprietatea tuturor companiilor implicate în tranzacție și datele personale ale persoanelor care controlează entitățile, astfel încât băncile să poată verifica orice expunere la lista SDN.

La sfârșitul lunii februarie, băncile din EAU au fost nevoite să sporească controalele privind plățile, deoarece li s-a cerut să furnizeze date băncilor corespondente din SUA și Trezoreriei americane dacă au tranzacții care merg în China în numele unei entități rusești, potrivit unei surse bancare.

„Acest lucru a însemnat întârzieri în procesarea plăților către Rusia”, a declarat una dintre surse.

O sursă a declarat că o plată a fost întârziată cu două luni, în timp ce o alta a spus că întârzierile s-au ridicat la două-trei săptămâni. „A devenit dificil și nici măcar pentru tranzacțiile în dolari. Uneori este nevoie de săptămâni pentru ca o tranzacție directă yuani-ruble să fie executată”, a declarat unul dintre comercianți.

T. S.