Comisarul şef Nicolae Baicu ocupă în continuare funcţia de adjunct al șefului Poliției Ilfov, după ce, iniţal, a fost retrogradat, în urma raportului întocmit de Corpul de Control al ministrului de interne, trimis să verifice activitatea conducerii inspectoratului, după uciderea studentei japoneze Yurika Masuno.
Controlul la Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IPJ) Ilfov a fost făcut în perioada 3-27 septembrie 2012, la dispoziţia ministrului internelor de la acea dată, Mircea Duşa, după ce, la 15 august, studenta japoneză Yurika Masuno a fost acostată pe Aeroportul „Henri Coandă” şi, ulterior, ucisă lângă o pădure din Corbeanca, de Nicolae Vlad – un bărbat care, până atunci, mai omorâse două femei şi violase alte şapte, cazuri care figurau cu autor necunoscut, deşi făptaşul fusese recunoscut de una dintre femeile violate.
La finalul verificărilor, Corpul de Control al ministrului a întocmit un raport care indica deficienţe manageriale ale şefului IPJ Ilfov, comisarul şef Emanuel Nica, şi ale adjuncţilor săi, Ionel Lefter, pe linie de poliţie judiciară, şi Nicolae Baicu, pe linie de siguranţă publică.
Ca urmare, comisarul şef Emanuel Nica a fost demis de la conducera IPJ Ilfov şi numit şef la Poliţia Metrou, iar Ionel Lefter a ajuns adjunct la Poliţia Otopeni.
Despre comisarul şef Nicolae Baicu s-a anunţat, printr-un comunicat emis de Poliţia Română pe 25 ianuarie, că a fost „sancţionat cu trecerea într-o funcţie inferioară până la cel mult nivelul de bază al gradului profesional deţinut”, sacţiunea fiind dispusă pentru „deficienţe manageriale identificate de către Corpul de Control al ministrului”.
Comisarul şef Baicu a contestat însă rezultatele controlului la Ministerul Afacerilor Interne, iar contestaţia i-a fost admisă. În aceste condiţii, a reuşit să-şi păstreze funcţia, fiind sancţionat doar cu amânarea în trecerea la gradul profesional următor. „Comisarul şef Nicolae Baicu a fost sancţionat iniţial cu trecerea într-o funcţie inferioară. A făcut contestaţie în termen de cinci zile, la Corpul de Control, iar contestaţia i-a fost admisă. În aceste condiţii, sancţiunea i-a fost schimbată cu amânarea trecerii în gradul profesional următor, pe o perioadă de doi ani”, au explicat marţi oficiali ai Ministerului Afacerilor Interne.
Andrei Tudor