Despre această plantă se spunea în antichitate că este sacră, fiind adusă pe pământ chiar de zei. Medicii greci și romani elogiază și ei salvia, considerând-o o regină a ierburilor tămăduitoare, cu efecte protectoare magice.
Salvia tratează:
- boli interne, precum:
- Bronsita, astmul, rinita, sinuzita, bolile respiratorii cu secreții abundente: este recomandată în special primăvara, inclusiv bolnavilor cronici, pentru că are efecte detoxifiante puternice, acționând asupra cauzelor profunde ale acestor boli.
- Indigestia, balonarea, colitei de fermentatie si a diferitelor infectii ale tubului digestive: stimulează digestia și echilibrează apetitul, având calitatea de a împiedica formarea gazelor în intestin.
- Transpirația excesivă: reduce puternic sudorația, inclusiv cea care apare pe fondul unor dezechilibre la nivelul glandelor cortico-suprarenale.
- Diabetul de tip II : sporește receptivitatea (cu până la 2-3 ori) organismului la insulină
- Astenie de primavară, surmenaj
- Cancer la colon, tumori pe tubul digestiv
2. boli externe:
- Răni care se vindecă greu
- Eczeme infecțioase : frunzele de salvie conțin principii cu puternice efecte antibacteriene și antifungice (combat ciupercile parazite).
- Pentru revigorare: băile cu salvie conferă o stare de tonus psihic și voiciune, înlătură oboseala, dau corpului un miros plăcut.
Salvia are totodată un puternic efect întineritor:
- ajută la menținerea tinereții celulelor din care este formată scoarța cerebrală (prin efectul antioxidant)
- acționează asupra receptorilor unor hormoni importanți în menținerea tinereții organismului
- înhibă formarea unor enzime care blochează procese extrem de importante la nivelul creierului, cum ar fi: memorarea, asocierea, sinteza
- stimulează capacitatea de memorare, favorizează activitatea intelectuală și îmbunătățește performanțele intelectuale, atât la cei în vârstă, cât și la tineri.
C.I.