-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 7:43
No menu items!

Saluturi „igienice”: Nu se recomandă strângerea de mână

spot_img

Folosirea salutului „fist bump” poate limita foarte mult transmiterea bolilor infecţioase, reprezentând o alegere igienică

"fist bump"

O cercetare medicală americană arată că „fist bump” (atingerea pumnilor) limitează la minim schimbul de bacterii, evitând apariţia multor boli.

Folosirea „fist bump” este mult mai bună decât o strângere de mână și decât obiceiul de „a bate palma” („five”). S-ar putea ca acesta să devină noul salut între medic şi pacient pentru ca, apoi, să se extindă ca un gest „social”. Cercetarea despre care relatează site-ul de medicină „Oggiscienza”, citat de The Epoch Times, spune că, de fapt, „fist bump” produce un schimb de bacterii mult mai scăzut decât strângerea de mână. Dacă va fi adoptat şi transformat în obicei, el ar putea conduce spre un viitor mult mai igienic.

Infecţiile transmise în urma unui contact cu un cadru medical sunt numeroase şi ele cauzează boli. Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA a declarat că astfel de infecţii afectează un pacient din 25, în rândurile celor spitalizaţi, ducând la moartea a cel puţin 75.000 de persoane pe an.

David Whitworth, unul dintre autorii studiului publicat în numărul din august al American Journal of Infection Control, spune că cercetarea a început tocmai cu scopul de a stabili care ar fi cel mai bun salut pentru a minimiza transmiterea bacteriilor. Ancheta a început cu imersiunea unei mâini protejată de o mănuşă (iniţial sterilă) într-un container plin de bacterii; apoi, cu această mănuşă au fost făcute probe de salut, cu un alt cercetător care avea mănuşi sterile. Aceştia au schimbat o strângere de mână, un „fist bump” şi o „bătaie de plamă”, cu diferite niveluri de intensitate a contactului şi cu durată diferită.

Ulterior, mănuşile (sterile până în momentul saluturilor) au fost scufundate într-o soluţie pentru a contoriza numărul de bacterii transferate prin contact. Rezultatele? Strângerea de mână a transmis aproximativ dublu faţă de „bătaia de palmă”, în timp ce „fist bump” a transmis cele mai puţine bacterii. Dar, în toate cele trei cazuri, cu cât contactul a durat mai mult cu atât cantitatea de bacterii care a trecut de la o mână la alta a fost mai mare. Concluzia lui Whitworth: folosirea salutului „fist bump” poate limita foarte mult transmiterea bolilor infecţioase, reprezentând o alegere igienică.

C.A.