4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 12:51
No menu items!

Salrom SA anunță un profit în creștere cu 90%, la o cifră de afaceri în ușoară scădere

spot_img

Societatea Națională a Sării SA a înregistrat pentru 2015 o cifră de afaceri netă în valoare de 297,1  milioane de lei, în scădere cu 1,48% față de anul anterior și un profit net de 30,1 milioane, în creștere cu 90%. Scăderea cifrei de afaceri se explică prin reducerea vânzărilor de sare pe piața externă, compensată parțial de creșterea vânzărilor pe piața  internă și a veniturilor din turism, potrivit unui comunicat al societății.

Numărul de turişti care au vizitat salinele Salrom a crescut cu aproape 20%, depășind pentru prima dată 1,5 milioane de vizitatori.

Societatea este organizată în două centre generatoare de venituri: activitatea de vânzare a produselor de sare şi a altor produse  nemetalifere, care reprezintă cca. 90% din cifra de afaceri şi activitatea de turism care reprezintă cca. 10% din cifra de afaceri.

Ponderea cea mai mare în structura cifrei de afaceri realizată din vânzarea de produse de sare şi nemetalifere  o  reprezintă  veniturile din vânzarea sării geme pentru industria chimică,  cu cca. 28%, urmată de sarea gemă pentru deszăpezire, cu cca. 26%.  

Cifra de afaceri realizată din activitatea de turism a crescut în 2016comparativ cu anul precedent cu 19% în principal datorită creșterii numărului de vizitatori în saline. Ponderea  veniturilor din turism în cifra de afaceri a societății înregistrează nivelul  de 9,7%, cu cca. 20% mai mare față de anul precedent. 

Producţia totală de sare obţinută a fost de 2,1 milioane de tone, iar producţia de calcar realizată a fost de 1.1 milioane de tone, înregistrându-se o ușoară scădere la producția de sare și o creștere la cea de calcar.

În 2016, s-au realizat  investiții în valoare  de  16,7 milioane de lei, din  cea mai mare parte o reprezintă utilajele pentru producție. Marja  din  exploatare (EBITDA) a avansat în 2016 la 23% față de 16% în 2015, iar  marja profitului net a crescut la peste 10%.

Pentru 2017, Societatea Națională a Sării își propune realizarea unei cifre de afaceri de 325.794 mii lei, în creștere anuală cu 9,66%, și un profit în creștere cu 30%.

Salrom este o societate pe acţiuni cu capital majoritar de stat (51%), capitalul privat fiind deținut de către Fondul Proprietatea SA (49%). Răspândirea relativ largă a zăcamântelor de  sare  pe  teritoriul  României  a dus la apariţia şi dezvoltarea celor șapte exploatări  miniere, ce au devenit ulterior și sucursale ale Salrom SA.

În cinci dintre acestea – Salina Praid, Salina Târgu Ocna, Salina Slănic  Prahova, Salina Cacica, E.M. Vâlcea  –  societatea a inițiat sau dezvoltat  obiective cu caracter turistic și balnear. La Ocna Dej si Ocna Mureș, preocuparea principală a rămas extragerea și valorificarea sării.

V.B.