7 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024 - 16:21
No menu items!

Salariul minim crește la 3.700 lei brut de luni. Cât vor lua angajații în mână

spot_img

Începând de la 1 iulie 2024, salariul minim brut garantat va fi majorat la 3.700 lei, reprezentând o creștere de 12,12% față de nivelul actual de 3.300 lei. Este important de menționat că 300 de lei din această sumă nu vor fi impozitați. Prin urmare, un angajat cu acest salariu va primi un salariu net de 2.363 lei.

Câți angajați sunt plătiți cu salariul minim în România

Aproximativ 760.000 de salariați din România sunt plătiți în prezent cu salariul minim pe economie, reprezentând 13,9% din totalul angajaților activi, conform datelor centralizate de Ministerul Muncii. Majorarea salariului minim brut la 3.700 lei va afecta 1.871.266 salariați.

Potrivit Ministerului Muncii, această creștere va avea efecte pozitive asupra economiei, stimulând ocuparea forței de muncă, creșterea puterii de cumpărare și reducerea muncii la negru.

Impactul asupra economiei

„Majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată va stimula consumul și va influența importul bunurilor de consum. De asemenea, poate avea efecte pozitive asupra ocupării în sectoarele cu cerere de forță de muncă, deoarece munca devine mai atractivă pentru anumite categorii de salariați, cum ar fi femeile și tinerii”, se precizează în nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern.

Majorarea salariului nu se va aplica angajaților din trei sectoare

Creșterea salariului minim brut la 3.700 lei nu se va aplica angajaților din sectoarele construcții, agricultură și industria alimentară, care beneficiază de un regim preferențial de taxare.

Chiar și fără această majorare, angajații din aceste sectoare vor continua să primească un salariu net mai mare decât restul angajaților din economie plătiți cu salariul minim brut. În sectorul construcțiilor, salariul minim a fost majorat la 4.582 lei brut de la 1 octombrie, astfel încât un angajat va primi un salariu net de 3.196 lei.

Similar, în agricultură și industria alimentară, salariul minim a fost ajustat pentru a compensa introducerea CASS în 2023. De la 1 ianuarie 2024, salariul minim brut rămâne la 3.436 lei, echivalentul unui salariu net de 2.396 lei.

Trecerea la salariul minim european

Acestă majorare ar trebui, teoretic, să fie ultima decisă de guvernanți și adoptată prin ordonanță de urgență. Săptămâna trecută, Guvernul de la București a votat un proiect prin care aprobă implementarea așa-numitului „salariu unic european”. Acesta nu reprezintă o sumă fixă sau un barem, ci mai degrabă o modalitate de calcul a salariului minim.

Practic, salariul minim european impune pragul de 50% din salariul mediu brut la nivel național pentru salariul minim pe economie. Evident, acesta va varia între statele membre, în funcție de salariul mediu brut național al fiecărei țări. 

Măsura nu este una menită să armonizeze disparitățile dintre veniturile angajaților români față de cei din alte state, ci principalul ei obiectiv este să elimine diferențele atât de adânci dintre salariile pe care le primesc anjagații din aceeași țară. Totodată, fiind o măsură de corelare a salariului minim pe economie de un indicator dinamic, dar monitorizat, va aduce mai multă predictibilitate pe piața muncii, înlăturând teoretic posibilitatea ca creșterea salariului minim pe economie să se producă fără fundament real, ca promisiune electorală. De acum, salariul minim ar trebui să crească doar în funcție de salariul mediu național. 

De cealaltă parte, specialiștii din piața muncii și angajatorii atrag atenția că salariul mediu brut înregistrează, deseori, variații de la lună la lună. Pentru a rămâne în legalitate, contractul de muncă al unui angajat remunerat cu salariul minim pe economie ar trebui, astfel, modificat prin act adițional în fiecare lună, ceea ce ar aduce angajatorilor și mai multă birocrație lunară. 

Elena Cristea