Reprezentanţii sindicatelor, ai patronatelor şi cei ai Guvernului au ajuns la un acord în privinţa salariului minim, care va creşte la 1.250 de lei de la 1 mai.
Sindicaliştii aşteptau o creştere de la 1 ianuarie, iar salariul minim ar fi urmat să fie 1.200 de lei. După negocieri care au durat peste 5 ore, reprezentanţii guvernului au ales soluţia creşterii la 1.250 de lei, dar de la 1 mai. Decizia finală va fi luată miercuri, în şedinţa de Guvern.
Guvernul a motivat amânarea prin faptul că ar urma să se facă un studiu de impact, pentru a vedea efectele financiar-bugetare ale măsurii. Sindicaliştii susţin că ei au propus măcar o corecţie la pierderea pe care salariaţii o vor avea în lunile ianuarie-mai, adică pierderea de 1.050 de lei pe 4 luni de zile să fie redistribuită pe următoarele luni, adică de la 1 mai, salariul minim să fie 1.275 de lei.
A fost a doua rundă de negocieri între sindicate, patronate şi ministerul Muncii, din ultimele două săptămâni. Guvernul se teme că majorarea salariului minim de la 1 ianuarie ar afecta mediul de afaceri. Reprezentanţii sindicatelor susţin însă că salariaţii se pregătesc de mişcări de protest de la 15 ianuarie.
Dumitru Costin, președintele BNS: „Mediul privat beneficiază cu generozitate de modificările de cod fiscal, e principalul beneficiar al celor 7 mld de lei lichidități care vor rămâne în firme, ca urmare a ce o să producă intrarea în vigoare a codului. Nu era o mare problemă pentru mediul economic, fusese discutat de Ponta. Modul în care se comportă guvernul asta e dezamăgitor.”
Propunerea de majorare a salariului minim la 1 mai va fi trimis Consiliului Economic şi social şi ar urma să fie adoptată de Guvern în şedinţa de miercuri.