4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 19:20
No menu items!

Salariul a crescut în 2011. La fel și inflația

spot_img

Câştigul salarial mediu net lunar la nivelul economiei a fost anul trecut de 1 444 lei, în creştere cu 3,8% faţă de 2010, în timp ce salariul mediu brut a ajuns la 1 980 lei, cu 4,1% mai mare decât nivelul anului precedent, se afirmă într/un comunicat al Institutului Național de Statistică.

Cele mai mari câştiguri salariale medii nete, superioare mediei pe economia naţională, s-au realizat în intermedieri financiare şi asigurări, informaţii şi comunicaţii, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat.

Costul mediu lunar al forţei de muncă a fost anul trecut de 2 569 lei pentru un salariat, în creştere cu 3,7% faţă de anul precedent.

S-au înregistrat diferențe notabile față de media pe economie,  înregistrându-se creșteri de 2,4 ori în activități precum intermedieri financiare, industria extractivă, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat,de două ori în domeniul informaţiilor şi comunicaţiilor, cu 41% în cadrul activităţilor profesionale, ştiinţifice şi tehnice.

Numărul mediu al salariaţilor a fost anul trecut de  de 4,34 milioane de persoane, în scădere faţă de 2010 cu 27 300 de persoane iar inflația a fost de 3,4%, așadar puțin sub rata de creștere a salariilor.

Cheltuielile cu politicile pe piaţa muncii, adică 1,64 miliarde lei, au reprezentat anul trecut 0,28% din Produsul Intern Brut, potrivit datelor INS. Din acestea, cheltuielile cu şomerii, în principal acordarea indemnizaţiei de şomaj, au reprezentat trei sferturi din total.

Șomerii au primit ca ajutoare 1,28 miliarde lei în 2011, adică 95,5% în totalul cheltuielilor cu suporturile financiare (măsuri pasive), de 1,37 miliarde lei.

Cheltuielile implicate de suporturile financiare au reprezentat, la rândul lor, 83,8% în totalul cheltuielilor cu politicile privind piaţa muncii, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Persoanele vulnerabile pe piaţa muncii au fost sprijinite să se reintegreze prin măsuri active care au totalizat mai puţin de o zecime (7,1%) din totalul cheltuielilor cu intervenţiile publice pe piaţa muncii.

Rata șomajului a fost la sfârșitul lui 2011 de 7%, cu 0,3 procente mai mică decât în ianuarie 2011.