1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 23:12
No menu items!

Salariile românilor au scăzut raportat la inflație. Există și domenii care fac excepție

spot_img

Salariile românilor au scăzut raportat la inflație. Există și domenii care fac excepție

Câștigul salarial real pentru luna iunie a acestui an față de luna mai a scăzut cu 0,3%, respectiv 5 lei. Raportat la inflație, salariile din luna iunie 2013 față de iunie 2012 au scăzut cu 1,8%. Fabricarea băuturilor și a produselor din tutun, a calculatoarelor și telecomunicațiile au fost printre domeniile care, dimpotrivă,  au cunoscut o creștere semnificativă a câștigului salarial lunar.

În luna iunie, câștigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.219 lei, cu 0,3% mai mic decât în luna mai 2013. Câștigul salarial mediu nominal net a fost de 1.606 lei, în scădere cu 0,3%, respectiv 5 lei, față de luna mai.

”Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracția petrolului brut și a gazelor naturale (4.049 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (880 de lei)”, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS).

În privința domeniilor unde s-au înregistrat cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net, în iunie față de mai, acestea au fost în fabricarea băuturilor, unde s-a înregistrat un avans de 14%, și în fabricarea produselor din tutun (+12,3%).

În topul creșterilor urmează fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, tipărirea și reproducerea de suporturi a înregistrărilor, telecomunicații, activități de editare, fabricarea produselor textile, unde avansul a fost între 6% și 7,5%.

Creșteri între 3,5% și 5,5% s-au produs în fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), repararea, întreținerea și instalarea mașinilor și echipamentelor, activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice).

INS notează că aceste creșteri s-au datorat acordării de prime ocazionale, sume din profitul net și din alte fonduri, dar și realizărilor de producții ori încasărilor mai mari. ”De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net se datorează și disponibilizărilor de salariați cu câștiguri salariale mici, în unele activități economice”, precizează INS.

La polul opus, cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net, respectiv 9,4%, s-au înregistrat în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, respectiv 8,2% în extracția cărbunelui superior și inferior.

Scăderi între 4% și 8% s-au înregistrat în activități auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activități de asigurare și fonduri de pensii), fabricarea altor mijloace de transport, cercetare-dezvoltare, colectarea și epurarea apelor uzate, transporturi terestre și transporturi prin conducte, fabricarea substanțelor și a produselor chimice.

Câștigul salarial mediu net a scăzut cu procente între 2% și 3,5% în activități profesionale, științifice și tehnice, transporturi aeriene, alte activități extractive, industria metalurgică, depozitare și activități auxiliare pentru transport.

Cât privește sectorul bugetar, s-au înregistrat ușoare creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna mai în administrația publică (+0,2%) și sănătate și asistență socială (+0,6%). În învățământ s-a înregistrat o scădere de 1,6%.

Cosmina Croitoru