1.8 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 18:40
No menu items!

Săgeți otrăvite în coaliție. PSD și PNL se atacă reciproc. Zi de zi de zi

spot_img

Coaliția pare să se zdruncine din ce în ce mai puternic. În ultimele zile, lideri ai PSD și PNL își aruncă unul altuia săgeți otrăvite și se atacă reciproc în spațiul public, profitând de orice scandal, mai mare sau mai mic, dintre cele care țin capul de afiș al agendei publice. 

Luni, pe 3 octombrie, apărea informația, pe surse, confirmate oarecum de un comunicat de presă al Inspectoratului de Poliție al Județului Brăila, că liberalul Cătălin Boboc, fost senator și fost secretar de stat în Ministerul Muncii ar avea locuința din Brăila branșată ilegal la rețeaua electrică. Degeaba a negat Boboc acuzația, încercând să se justifice chiar cu documente și prin faptul că locuința îi aparține mamei sale. Nimic nu l-a salvat de la „demisia de onoare” din PNL.

Marți, 4 octombrie. Purtătorul de cuvânt al PSD, Ștefan Radu Oprea, a cerut PNL să-și clarifice cât mai repede poziția în cazul lui Cătălin Boboc. „În contextul crizei energetice, în care cetățenii mizează pe măsuri de protecție din partea Guvernului, un astfel de caz poate afecta serios credibilitatea Coaliției, din care face parte și PSD. Ne așteptăm, așadar, ca până când autoritățile vor ajunge la o concluzie în acest dosar, cei din PNL să se delimiteze de suspiciunile care planează asupra colegului lor de partid”, a scris Ștefan Radu Oprea pe contul său de Facebook. 

Răspunsul PNL a venit rapid. Boboc și-a anunțat demisia, iar purtătorul de cuvând al partidului din Modrogan, Ionuț Stroe, nu a ezitat să-l atace pe omologul său de la PSD. Tot pe Facebook. „PNL este acum delimitat complet de suspiciunile care planează asupra lui Cătălin Boboc, fost membru al partidului. Îi transmit omologului meu din PSD, Radu Oprea, că acum își poate concentra atenția pe situații care chiar afectează, mult mai grav, imaginea coaliției…”, a scris Stroe făcând aluzie la cazul deputatului Aurel Bălășoiu, vizat de două anchete ale Parchetului General pentru viol și act sexual cu un minor. 

Miercuri, 5 octombrie. Ștafeta atacurilor a fost preluată de Alina Gorghiu, președinte interimar al Senatului. Referindu-se la cazul deputatului Bălășoiu, exclus rapid încă de sâmbătă seară, din PSD, pe motiv că, printre altele, a încălcat „morala creștină”, le-a atras atenția colegilor de coaliție că, pe viitor, trebuie să aibă mai multă grijă pe cine pun pe liste la alegeri, pe locuri eligibile. „

„Ştirea despre fostul primar şi actual deputat PSD şochează. Nimeni nu îşi poate imagina că România are un parlamentar cercetat penal pentru viol şi, totuşi, aşa stau lucrurile. Vorbim de o infracţiune oribilă. Violul înseamnă dezumanizare. Nu avem voie să tăcem. E nevoie de reacţie fermă la cel mai înalt nivel! Vorbim de o infracţiune oribilă. Şi, cu toate acestea, e o tăcere prea mare, pe un subiect atât de grav, în spaţiul public. (…)Reacția mea nu are legătură cu politica, nici nu morala creştină, ci cu revolta faţă de unul dintre cele mai oribile lucruri pe care un om le poate face. (…)Va trebui să fim mai atenți când facem selecția pentru alegeri. Poate inclusiv electoratul va fi mai atent când va acorda votul unuia sau altuia”, a spus Gorghiu. 
 

La câteva ore distanță, replica PSD a venit prin vocea deputatului PSD Gabriel Zetea. Tema: „România plagiată”.

 
„Pentru a putea avansa în dezbaterile privitoare la ”România educată” este necesară mai întâi rezolvarea de către colegii de la PNL a scandalului intern privind ”România Plagiată”.
De săptămâni bune, răfuielile interne din PNL au blocat practic traseul construcției legilor educației. Lupta pentru putere de la vârful formațiunii liberale a degenerat în acuzații de plagiat la adresa unor lideri liberali, totul culminând cu scandalul care a dus la demisia ministrului Educației, Sorin Câmpeanu.
 
Din păcate, această situație își pune serios amprenta asupra actului de guvernare și îngustează tot mai mult fereastra de dezbatere parlamentară, în actuala sesiune legislativă, a proiectelor de legi ale Educației Mai mult, există și alți lideri ai PNL aflați în atenția mass-media ca potențiale subiecte ale unor anchete legate de plagiat.
 
De aceea, considerăm că este momentul ca PNL să facă o urgentă și serioasă analiză internă referitoare la riscurile potențiale pe care le pot produce noi investigații media și care au în centru demnitari liberali. Un alt scandal similar cazului Câmpeanu ar îngropa definitiv nu doar proiectul România Educată, ci și credibilitatea vreunei reforme a Educației conduse de un portofoliu deținut de PNL”, a arătat Zetea, într-o postare pe Facebook.
 
Raluca Dan