1.4 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025 - 7:44
No menu items!

S.R. Stănescu: Indiferenţa îi omoară pe Eminescu şi Caragiale

spot_img

Senatorul trage un semnal de alarmă în privința Muzeului Național al Literaturii Române

muzeul-literaturii-romane1

Senatorul liberal Sorin Roțca Stănescu trage un semnal de alarmă în privința Muzeului Naţional al Literaturii Române, care este la un pas de a fi evacuat din actuala clădire. Parlamentarul îi acuză de indiferență pe toți reprezentanţii autorităţilor locale care, „ani de zile, au neglijat uriaşă problema a Muzeului Naţional al Literaturii Române. O instituţie extrem de importantă, pe cale de dispariţie”.

Clădirea în care îşi are sediul acest important muzeu a fost retrocedata foştilor proprietari încă din anul 2002. De atunci, nici municipalitatea, nici Ministerul Culturii nu au încercat să identifice o soluţie. Imobilul fie ar fi trebuit să fie cumpărat, fie ar fi trebuit să fie închiriat printr-un contract în regulă, fie abandonat şi găsită o altă locaţie. Autorităţile nu au întreprins însă nicio diligenţa, astfel încât în câteva zile, peste numai nouă zile, Muzeul Naţional al Literaturii Române va fi evacuat de către proprietatul în drept. Până una alta, clădirea este debranşata de la toate utilităţile cu excepţia curentului electric.

Sute de mii de manuscrise originale ale lui Eminescu, Caragiale, Eliade şi alte importante repere al culturii Româneşti sunt în pericol de a fi pierdute prin deteriorare.

Patrimoniul cultural, dincolo de valoarea sa sentimentală sau morală, este evaluat la circa un miliard de euro. Sub aspect financiar, cam atât se va pierde. Însă, din punct de vedere cultural şi istoric, pagubă este imposibil de estimat.

Soluţia rezolvării, în cel de-al doisprezecelea ceas, a acestei uriaşe provocări sta în mâna Primăriei Generale a Bucureştiului, reprezentată de un intelectual de marcă, doctorul Sorin Oprescu, şi în mâna Ministerului Culturii, condus şi el de un intelectual de marcă, vicepremierul Kelemen Hunor. În ultimă instanţă, ar putea interveni chiar Guvernul României, astfel încât apelul pe care îl fac i se adresează într-o egală măsură şi premierului Victor Ponta. Atrag atenţia, aşa cum face în aceste zile şi o parte a presei Române, că situaţia Muzeului Naţional al Literaturii Române nu este un caz singular. Încă din 2012, Asociaţia de Ştiinţe Etnologice din România a publicat o listă exhaustivă a tuturor centrelor muzeale care  riscă să fie distruse prin pierdearea sediului şi neidentificarea unor soluţii. În Braşov, în această situaţie sunt trei muzee. În Bucureşti, Muzeului Naţional al Literaturii Române i se aduga Muzeul memorial C.I. şi C.C. Nottara. Un muzeu la Cluj, altele la Giurgiu, Galaţi, Sighetu Marmaţiei, Mehedinţi, Reghin, Ploieşti, Sibiu şi Timiş. Din simplă enumerare de mai sus, rezulta o situaţie de un dramatism nemaiîntâlnit până acum în România.

Chiar atât de puţin ne pasă de cultură, artă şi istoria aceşti tari? Chiar atât de iresponsabile să fie autorităţile, încât să accepte cu conştiinţa împăcată o catastrofă fără precedent? Dacă da, atunci reprezentanţii acestora sunt cei pe care îi putem numi pe drept ”mai mult decât indiferenţi”.

Sorin Roșca Stănescu
senator

Valeriu Motoc