- Sorin Roșca Stănescu
Ce bine! Astăzi nu mă mai simt obligat și nici nu pot să scriu din nou despre simulacrul electoral. Așa că mă voi referi exclusiv la un om care sfințește locul. Un magician al timpului. Un specialist dedicat sănătății spirituale și fizice a oamenilor. Care a știut să facă și să exploateze legătura dintre delfinii de luptă și copiii cu nevoi speciale. Unul dintre ucenicii celebrului explorator Jacques-Yves Cousteau și al psihologului american Philip Zimbardo, profesor emerit la Stanford. Magicianul meu, care poate deveni și al vostru, s-a născut și trăiește în Țara Secuilor. Se numește Szabo Jeno. Și face minuni.
Acest compatriot de-al nostru secui, după ce a ucenicit pe lângă Cousteau și a aflat totul despre delfinii de luptă antrenați într-una dintre unitățile militare ale fostei Uniuni Sovietice, a creat la Dalnic, în vârful unui deal din Secuime, un centru de cercetări subacvatice, amplasat lângă un lac artificial proiectat și făcut de el. Acolo, cu ani în urmă, a înființat între altele o „Școală subacvatică” pentru surdo-muți, rezultat al studiului pe care l-a efectuat asupra comunicării dintre oameni și delfini prin intermediul sunetelor subacvatice.
Szabo Jeno, căruia eu îi spun astăzi magician al timpului, studiind interacțiunea dintre om și delfin, aplicând perspectivele timpului elaborate de Philip Zimbardo asupra terapiei cu unde sonore în mediul acvatic, a învățat o serie de proceduri de accelerare a neuroplasticității creierului pentru a experimenta ceea ce el denumește „trăirea timpului de calitate”. Metoda pe care o aplică utilizează un sistem subacvatic de stimulare duală, bazată pe conductivitatea sunetelor pe calea osoasă și pe cale aeriană.
Poate par greu de înțeles propozițiile de mai sus. Să fac o expunere mai concretă. Acest Szabo Jeno, după ce a ucenicit pe lângă celebrul Cousteau, paricipând împreună cu acesta la faimoasa expediție din bazinul hodrografic al Dunării între 1991 și 1992, după ce, împreună cu prietenii să de la Discovery a descoperit în adâncurile Mării Negre ruinele foarte bine păstrate ale orașului pierdut Callatis, s-a dedicat terapiilor pentru copii cu nevoi speciale. A descoperit un procedeu unic în lume, pe care l-a aplicat cu succes în vârful dealului de la Dalnic, prin care a tratat sub apă copiii surdo-muți. Prin audiții subacvatice. Prin intermediul audițiilor subacvatice, aceștia au reușit să deslușească și să articuleze pentru prima dată cuvinte. Tot acolo, la Dalnic, a înființat centrul de cercetări subacvatice al Județului Covasna, unde organizează numeroase activități interactive neconvenționale. Activități terapeutice combinate, în beneficiul copiiilor cu deficiențe precum tulburări de spectru autist, sindrom Down, deficiențe senzoriale și fizice, dificultăți de cunoaștere și învățare. Sesiunile sale de terapie au cuprins o îmbinare a terapiei asistată de animale, folosind pești coy și carași aurii, cu meloterapie, adică terapie prin muzică și elemente de hidroterapie. Rezultatul a fost o îmbunătățire a calității vieții și dezvoltarea abilităților de comunicare și relaționare a unor copii cu deficiențe.
Și la capătul acestor experiențe a descoperit ceva fabulos. Că nu numai copiii pot beneficia de asemenea procedee terapeutice, ci și părinții acestora. A observat un lucru cât se poate de adevărat pe măsura dezvoltării civilizației, timpul dedicat de părinți copiilor e tot mai redus. Și, ca atare, devine din ce în ce mai prețios. Cum ar putea fi cât mai bine valorificat? Și astfel a ajuns să cunoască așa-numitul procedeu TUSMA, pus la punct de faimosul psiholog de la Stanford, Philip Zimbardo. Cu efecte asupra puterii timpului. Pe scurt, felul în care ne raportăm la timp – trecut, prezent și viitor – ne influențeză munca, relațiile, raporturile cu proprii copii și felul în care acționăm. Și iată cum Szabo Jeno urmează să lanseze la începutul lunii decembrie la Cluj un nou proiect intitulat „Timp de calitate”, prin care va veni în sprijinul adulților, în baza extrapolării cunoștințelor legate de comportamentul delfinilor de luptă și modul în care cunoștințele acumulate pot contribui la amelioarea situației copiilor cu nevoi speciale.
Se întâmplă rar ca printre noi să existe oameni care, într-un timp relativ scurt, să facă atât de multe lucruri pentru semenii lor. Iar Szabo Jeno este unul dintre aceștia. Un om care a sfințit și sfințește locul. Și care și-a început această carieră simplu, ca profesor de diving. După care aparent totul a curs firesc în viața lui. Și nu va recunoaște niciodată că extraordinarele rezultate pe care le obține, din păcate mai cunoscute în afara României decât în România, au venit prin multe sacrificii, prin multe strădanii și printr-o uriașă muncă.
Text publicat initial pe www.corectnews.ro.