Un hormon care extinde durata de viață a șoarecilor cu 40 la sută este produs de celule specializate din glanda timus și protejează împotriva pierderii funcției imune care se produce pe măsura înaintării în vârstă, potrivit unui studiu american publicat online în revista „Proceedings of the National Academy of Sciences” (PNAS), informează agenția Xinhua, citată de Agerpres.
Concluziile studiului au implicații viitoare pentru îmbunătățirea funcției imune la vârstnici, pentru combaterea obezității și a unor boli cum ar fi cancerul și diabetul de tip 2.
Când funcționează în mod normal, timusul produce celule T (sau limfocite T) noi pentru sistemul imunitar, însă odată cu înaintarea în vârstă, timusul devine gras și își pierde capacitatea de a produce noi celule T. Această pierdere a producerii de noi celule T în organism este cauza unui risc crescut de infecții și de anumite tipuri de cancer la vârstnici.
Condus de Vishwa Deep Dixit, profesor de medicină comparativă și imunobiologie la Yale School of Medicine, cercetătorii au studiat șoareci transgenici cu niveluri ridicate sau reduse ale unui hormon al prelungirii duratei de viață numit FGF21.
Ei au descoperit că prin creșterea nivelului de FGF21 la șoarecii bătrâni a fost protejat timusul de degenerescența grasă legată de vârstă și a crescut capacitatea timusului de a produce noi celulele T, în timp ce deficitul de FGF21 a accelerat degenerarea timusului la acești șoareci vârstnici.
„Am descoperit că nivelurile FGF21 din celulele epiteliale timice este de câteva ori mai mare decât în ficat și prin urmare FGF21 acționează în cadrul timusului pentru a promova producția de celule T. Ridicarea nivelului de FGF21 la pacienții în vârstă, cu cancer, sau în care au urmat transplantul de măduvă osoasă poate fi o strategie suplimentară pentru creșterea producției de celule T, și, astfel, să susțină funcția imună”, a spus Dixit.
Studii suplimentare se vor concentra pe înțelegerea modului în care FGF21 protejează timusul de îmbătrânire și dacă sporirea FGF21 pe cale farmacologică poate extinde durata vieții umane și poate reduce incidența bolilor cauzate de pierderea funcției imune legată de vârstă, a adăugat specialistul citat de agenția Xinhua.
Olimpia Diaconiuc