7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 16:53
No menu items!

S-au găsit „vinovații moral” ai inundațiilor din Gorj – ocoalele silvice

spot_img

Ministerul Mediului a stabilit că aproape 26.000 de metri cubi de lemn a fost exploatat fără autorizaţie în Gorj, din cauza autorizațiilor date greșit de Direcția Silvică.

inundatii1

Reprezentanţii Corpului de Control al ministerului Mediului au făcut verificări la Direcţia Silvică Gorj (Ocolul Silvic Polovragi şi Ocolul Silvic Novaci) şi la ocoalele silvice private care administrează sau asigură servicii silvice pentru suprafeţele de pădure din zonele Novaci şi Polovragi (Obârşia Lotrului-Voineasa, Buila, Eparhial Gorj), precum şi la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj şi Comisariatul Judeţean Gorj al Gărzii Naţionale de Mediu.

Prima fază a anchetei Corpului de control al ministrului a constat în verificarea documentelor emise de aceste instituţii în perioada 2011-2014, urmând ca săptămâna viitoare să se realizeze şi etapa verificării concordanţelor acestora cu activitatea de exploatare desfăşurată în teren.

În urma analizei documentaţiilor, s-a constat că din ocoalele silvice Novaci, Polovragi şi Buila, a fost exploatată fără autorizaţie de mediu o cantitate de 25.912 metri cubi de lemn.

Totodată, o situaţie specială s-a constatat în cazul a trei balastiere amplasate în interiorul sitului Natura 2000, constituit de-a lungul râului Gilort. În cazul acesta, APM Gorj nu a parcurs procedura de evaluare adecvată privind efectele potenţiale ale activităţilor asupra ariei naturale protejate.

În intervalul 27 iulie – 1 august, au fost afectate de inundaţii 251 de localităţi din 11 judeţe: Dolj, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea, Olt, Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Caraş-Severin, Prahova şi Timiş.

Au fost distruse 99 de locuinţe 1.163 – avariate, iar alte 2.377 – inundate, potrivit unui bilanţ al MAI.

Patru persoane, respectiv doi bărbaţi din Vâlcea şi doi din Argeş, şi-au pierdut viaţa luate de ape.

S.M.