0.2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 5:15
No menu items!

S-a spart pușculița la Senat. Milioane de euro, pe reparații și asigurarea limuzinelor de serviciu

spot_img

Palatul Parlamentului, cel mai mare edificiu din România, dar și cel mai costitistor. Milioane de euro înghit reparațiile, cum ar fi reabilitarea platformelor exterioare, reparațiile capitale la luminatoarele și terasele circulabile, dar și serviciile de întreținere a spațiilor verzi. Și mai nou, senatorilor le e frică de furturi și uragane, așa că și-au asigurat din bani publici și limuzinele de serviciu.

La Senat se lucrează intens, chiar dacă a început campania electorală și din 3 zile pe săptămână în care veneau la plen sau la comisii, parlamentarii au redus programul la doar o zi pe săptămână.

Dar din punct de vedere estetuic și imagistic, se lucrează non stop. Sunt investiţii uriașe, deoarece nu s-au mai făcut reparaţii capitale de mai mulți ani. Aleșii par că vor să recupereze timpul pierdut și licitațiile curg pe bandă rulantă. Iar, conform datelor consultate de SursaZilei, sumele scoase de la buget sunt uriașe.

10.283.448 de lei, adică peste 2.000.000 de euro, costă lucrările de reabilitare a platformelor exterioare ale imobilului Palatul Parlamentului, elaborarea documentației tehnice de proiectare faza PTE și asigurarea asistenței tehnice din partea proiectantului pentru zonele aflate în administrarea Senatului României. Este vorba despre un contract-cadru încheiat pe patru ani încheiat la sfârșitul anului 2022. De atunci contractele subsecvente curg, dar se și modifică la preț “luând în considerare eventualele modificari ale contractului și adaptării ale prețurilor anterioare și, în cazul Directivei 2014/23/UE, inflația medie în statul membru în cauză”.

Alți 10.961.670 de lei, adică tot peste 2.000.000 de euro, se duc pe lucrările de reparații capitale la luminatoarele și terasele circulabile ale Corpurilor D1 și E2 din Palatul Parlamentului – Senatul României. Ultimul contract subsecvent este în valoare de 2.693.784 de lei și a fost parafat luna trecută.

Potrivit unui anunț de participare publicat, marți, în SEAP, Senatul mai scoate 2.268.907 de lei, adică aproape jumătate de milion de euro, și pentru întreținerea grădinii.

Senatorii vor să încheie un contract pe 3 ani pentru “servicii de întreținere a grădinii Senatului României, respectiv a spațiilor verzi, aleilor, parcărilor, trotuarelor și carosabilului”.

Se cer mașini de tuns iarba cu sac colector, nacelă, motounelte pentru tăiere arbuști, vegetație lemnoasă, etc, mașini pentru evacuare resturi, tocător crengi și resturi vegetale.

Cheltuielile nu se opresc nici aici. Senatorii mai scot 504.201 de lei de la buget pentru furnizarea unei „Soluții de virtualizare digitală a grădinilor Senatului”, potrivit unui alt anunț de participare publicat luni în SEAP.

Și-au asigurat limuzinele de frica furturilor și a uraganelor

400.104 de lei este valoarea ultimului contract atribuit zilele trecute pentru asigurarea mașinilor din parcul central al Senatului Romaniei.

113.688 de lei sunt pentru “servicii de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto pentru pagube produse tertilor prin accidente de autovehicule – RCA” pentru 157 de autovehicule, iar 286.416 de lei pentru „servicii de asigurare facultativă pentru avarii, distrugere, furt sau alte evenimente – CASCO”, pentru 156 de autovehicule.

Este vorba despre de mașini marca BMW, Audi, Skoda Superb, Volkswagen Passat și Jetta și Dacia Duster.

Conform datelor prezentate în caietul de sarcini pentru polițele CASCO, despăgubirile vor fi acordate, printre altele, și în cazul daunelor produse în timpul fenomenelor meteorologice extreme- ploaie torențială, grindină, trăsnet, furtună, uragan, cutremur, prăbușire sau alunecare de teren, greutatea stratului de zăpadă sau gheață, avalanșe de zăpadă, din cauza drumurile proaste sau a semnalizării necorespunzătoare a obstacolelor sau a lucrărilor, dar și „prin acțiunea individuală a unor persoane cu ocazia demonstrațiilor, mitingurilor și manifestațiilor”.

Nu doar maşinile sunt asigurate, ci şi obiectele din interior: casetofoanele, televizoarele, telefoanele, frigiderul, boxele, staţiile de emisie-receptie, trusele de scule şi girofarurile.

                                                                                                 Adina Bucur Silav