11.1 C
București
luni, 4 noiembrie 2024 - 20:00
No menu items!

S-a dat liber la vânătoarea intensivă a ciorii de semănătură

spot_img

Un proiect legislativ, potrivit căruia se va permite vânarea ciorii de semănătură ( Corvus frugilegus) pe toată perioada anului, a fost depus la Parlament de deputatul PSD Nicu Niţă, după modelul actului normativ care prevede acelaşi lucru în cazul cormoranului mare.

Potrivit prevederilor actuale, perioada de vânătoare pentru cioara de semănătură este 15 august – 31 ianuarie.

„În România, ciorile s-au înmulţit foarte mult în ultimii ani, fapt constatat şi de fermieri, care se plâng de pagube din ce în ce mai mari, mai ales la culturile de primăvară – porumb, floarea soarelui, soia, dar şi la dovleci, pepeni. Înmulţirea peste măsură a ciorilor produce dezechilibre ecosistemelor, inclusiv celor agricole”, precizează iniţiatorul în expunerea de motive a proiectului, menţionând că această specie se găseşte în colonii până la câteva mii, chiar zeci de mii de păsări.

Acesta arată că o metodă de reducere a efectivelor păsărilor dăunătoare pentru culturile agricole o reprezintă vânatul, dar în acest caz trebuie respectate prevederile Directivei Uniunii Europene „Păsări”.

El menţionează că Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic stabileşte ca, până la 15 mai a fiecărui an, administratorul faunei cinegetice să aprobe cota de recoltă pentru speciile prevăzute în anexa 1, unde este cuprinsă şi cioara de semănătură şi, cu toate că Ministerul Mediului a aprobat aceste cote, ele au fost blocate în instanţă de ONG-uri, iar numărul de păsări sălbatice recoltate a fost zero, în ultimii doi ani.

„Recent, Parlamentul a aprobat un proiect de lege de modificare a anexei 1 din legea 407/2006 prin care s-a modificat perioada de vânătoare la cormoranul mare, care aduce mari prejudicii pescarilor, dându-se posibilitatea să se vâneze această specie tot timpul anului, cu respectarea cotei aprobate. Prin această propunere legislativă se reglementează ca şi în cazul ciorii de semănătură să se procedeze la fel cum s-a procedat şi la cormoranul mare, având în vedere creşterea alarmantă a populaţiei”, mai arată iniţiatorul.

În 23 mai, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege care permite vânarea cormoranului mare în România, în tot cursul anului.

În 19 iunie, Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, această lege, menţionând că extinderea perioadei de vânătoare a cormoranului mare pe tot parcursul anului poate afecta această specie.

„Apreciem că extinderea intervalului de vânare a cormoranului mare pe tot parcursul anului, deci inclusiv în perioada de reproducere, este susceptibilă de a afecta această specie prin vulnerabilizarea puilor, precum şi alte specii de păsări. Cormoranul mare trăieşte/ cuibăreşte în strânsă legătură cu alte specii de păsări, unele dintre ele cu regim special de protecţie conform Directivei 2009/147/CE. Vânarea cormoranilor mari în timpul sezonului de cuibărit poate afecta negativ aceste păsări şi, în mod special, pelicanul creţ sau cormoranul mic. În ceea ce priveşte cormoranul mic, există în procesul de vânătoare un risc crescut de confundare cu cormoranul mare”, a precizat preşedintele Iohannis în cererea de reexaminare.

Amalia Capră