4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 20:51
No menu items!

S-a aprobat a doua rectificare bugetară

spot_img

Guvernul a aprobat sâmbătă proiectele de ordonanţă de urgenţă privind rectificarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2012.

A doua rectificare bugetară pe anul 2012 este fundamentată pe o creştere economică revizuită în scădere la 1%, faţă de nivelul de 1,2% luat în calcul la prima rectificare bugetară, în august 2012, în timp ce bugetul iniţial a fost construit pe o creştere de 1,8 – 2,3%, potrivit proiectului de ordonanţă privind rectificarea bugetară, publicat de Ministerul Finanţelor Publice. Deficitul bugetului general consolidat este menţinut la 13,66 miliarde lei, adică 2,2% din Produsul Intern Brut.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei României în 2012, din cauza crizei din zona euro, conform celor mai recente prognoze revizuite ale BERD. Produsul Intern Brut al României ar urma să înregistreze anul acesta o creştere de doar 0,5%, faţă de 0,8%, cât estima BERD în iulie. Încasările suplimentare şi cheltuielile mai mici cu datoria publică permit Guvernului să efectueze rectificarea bugetară, a doua din acest an, pe plus cu 1,354 miliarde lei. 

Prognoza guvernului este că datoria publică şi cheltuielile conexe incluse în buget, sunt prognozate în scădere cu aproape 1,480 miliarde lei şi acoperă un gol de finanţare al bugetului de stat de 1,402 miliarde lei, un gol de finanţare de 74,8 milioane lei la bugetul asigurărilor sociale de stat şi unul mai mic, de 4 milioane lei, la bugetul de şomaj.

Veniturile bugetului de stat sunt prevăzute să scadă cu 1,095 miliarde lei, iar cheltuielile bugetului de stat se majorează, pe sold, cu suma de 307,7 milioane lei. Veniturile din taxa pe valoarea adăugată /TVA/ sunt diminuate cu 1,309 miliarde lei, din care 1,07 miliarde lei reprezintă alocări suplimentare către bugetele locale, sumele primite de la UE în contul plăţilor efectuate sunt revizuite în scădere cu 1,476 miliarde lei, veniturile din impozitul pe venit şi salarii scad cu 103,5 milioane lei, iar veniturile din capital cu 100 milioane lei.

Principalele venituri ale bugetului de stat care se majorează în urma rectificării bugetare sunt cele din accize: – plus 210,5 milioane lei, taxe pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfăşurarea de activităţi – plus 908,2 milioane lei reprezentând venituri încasate din închirierea benzilor de frecvenţă (echivalentul a 204,1 milioane euro), venituri nefiscale – plus 685,7 milioane lei, reprezentând, în principal, vărsăminte din venitul net al Băncii Naţionale a României, alte impozite pe profit, venit şi câştiguri din capital de la persoane juridice – plus 90 milioane lei. (S.S.)