-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:30
No menu items!

S-a ajuns la un acord pe REPowerEU, planul de reducere a dependenței energetice față de Rusia. Câți bani primește România

spot_img

Europarlamentarul Siegfried Muresan a anunțat, miercuri dimineața, că s-a ajuns la un acord pe REPowerEU, planul Comisiei Europene de reducere a dependenței energetice față de Rusia.

Deputatul european Siegfried Mureşan (PPE / PNL), unul dintre cei trei coraportori ai Parlamentului European privind Mecanismul European de Redresare şi Rezilienţă şi Planul REPowerEU, a declarat la finalul reuniunii că rezultatul negocierii este unul benefic pentru România.

”Cea mai bună veste este că am reuşit să obţinem un acord privind Planul REPowerEU înainte de finalul anului, aşa cum ne-am asumat. Acest lucru înseamnă că REPowerEU va intra în vigoare la începutul anului viitor. Prin intermediul acestui nou fond punem la dispoziţie aproximativ 20 de miliarde de euro pentru a sprijini statele membre, oamenii, întreprinderile şi regiunile care se confruntă cu efectele crizei generate de invazia Rusiei în Ucraina.

România va primi din acest fond 1,39 miliarde de euro pentru investiţii în eficienţa energetică, reducerea dependenţei de importurile de gaz din Federaţia Rusă, îmbunătăţirea infrastructurii energetice şi investiţii în surse de energie regenerabilă.

Aceste fonduri nerambursabile se vor adăuga celor aproximativ 30 de miliarde de euro pe care ţara noastră le primeşte deja pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă din Mecanismul European de Redresare şi Rezilienţă”, a transmis deputatul european Siegfried Mureşan.

Acordul dintre Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene prevede ca toate statele membre să primească o prefinanţare de 20% la momentul aprobării de către Comisia Europeană şi Consiliul UE a noilor piloni REPowerEU din planurile de redresare. De asemenea, acesta prevede finanţarea cu caracter retroactiv a investiţiilor din domeniul energetic începând cu februarie 2022, momentul invaziei Federaţiei Ruse în Ucraina.

Acordul mai prevede ca fondurile rămase neutilizate din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, aproximativ 200 de miliarde de euro, să poată fi utilizate de ţările care doresc să investească mai mult în proiecte energetice. Astfel, statele membre care încă nu au accesat toată componenta de credite din planurile lor naţionale de redresare şi rezilienţă vor avea la dispoziţie doar 30 de zile de la intrarea în vigoare a REPowerEU pentru a notifica Comisia Europeană cu privire la intenţia lor de a accesa aceste fonduri. În cazul în care nu intenţionează să acceseze aceste fonduri, statele în cauză vor pierde prioritatea în accesarea fondurilor din componenta de credite.

„Pentru România, aceasta este o veste foarte importantă deoarece ţara noastră deja şi-a anunţat intenţia de a accesa toate creditele şi, dacă vor rămâne bani nealocaţi din creditele celorlalte state, vom putea accesa astfel credite suplimentare în condiţii foarte bune pentru investiţii în domeniul energetic”, a adăugat deputatul european Siegfried Mureşan la finalul negocierilor cu Consiliul.

Acordul dintre negociatorii Parlamentului European şi ai Consiliului Uniunii Europene urmează să fie ratificat în mod formal în Consiliul Uniunii Europene şi votat de Parlamentul European pentru a deveni legislaţie europeană şi pentru ca REPowerEU să intre în vigoare în mod oficial.

Planul REPowerEU vizează o serie de măsuri menite să reducă rapid dependenţa de combustibilii fosili din Rusia şi să accelereze tranziţia verde, sporind în acelaşi timp rezilienţa sistemului energetic din Uniunea Europeană.

                                                                                                                  Adina Silav