Peste 70% dintre restaurantele de la munte sunt în pericol de faliment
Turiştii care merg în staţiunile de la munte îşi permit din ce în ce mai greu să ia masa la restaurant, ceea ce face ca peste 70% dintre restaurante să fie în pericol de a da faliment şi peste 15.000 de angajaţi să rămână fără locuri de muncă, a declarat Dragoș Răducan, vicepreședintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).
Restaurantele de la munte sunt ameninţate cu falimentul din cauza sărăciei turiştilor. O masă la restaurant în staţiunile montane este din ce în ce mai scumpă, iar turiştii aleg să sară peste mese, să mănânce din pungă, din ce şi-au luat de acasă, sau să cumpere mâncare de la supermarket. Majoritatea restaurantelor din staţiuni sunt goale. Aceasta este explicaţia şi pentru numărul mare de supermarketuri care au apărut în staţiuni: lumea nu îşi mai permite să mănânce la restaurant. S-a ajuns ca în această toamnă peste 70% dintre restaurantele de la munte să fie în pericol de faliment, ceea ce poate duce la dispariţia a peste 15.000 de locuri de muncă.
Dragoş Răducan
vicepreşedintele FPTR
Dragoș Răducan a precizat că „deşi se fac eforturi ca, în aceste condiţii, tarifele de cazare să nu crească, la serviciile de alimentaţie publică preţurile nu au putut fi menţinute şi au fost majorate”. „În alte ţări, când se ajunge la o situaţie de criză într-un domeniu, autorităţile statului fac o analiză şi iau măsuri. La noi nu are cine să facă această analiză la nivelul Guvernului, iar când noi le trimitem analize şi facem propuneri de remediere a problemelor nu sunt interesaţi de ele„, a adăugat oficialul federației.
Cei 1,71 milioane de turiştri străini care au vizitat anul trecut România au cheltuit 4,79 miliarde lei (1,08 miliard euro), cea mai mare pondere fiind deţinută de sumele alocate pentru cazare, potrivit datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Turismul românesc este cu mult în urma statelor vecine, în ciuda faptului că numărul de nopţi petrecute de turiştii străini în structurile de cazare din România a crescut anul trecut cu 5,1%