În ultimii ani, românii preferă şi frecventează staţiuni bulgăreşti, atât de litoral cât şi montane. Destinaţiile înregistrează un raport excelent de calitate şi preţ, atrăgând turişti din întreaga Europă. Cele mai importante componente pentru turişti sunt reprezentate de masă, agrement şi atmosferă. Pentru iubitorii de folclor, există artişti bulgari cu nume de rezonanţă. Amestecul de influenţe orientale şi occidentale se regăseşte adesea în gastronomie. Cel mai cunoscut aliment bulgar este iaurtul, care prelungeşte viaţa. Bulgarii sunt foarte ospitalieri şi vestiţi pentru bunul gust din bucătărie: salate, supe, ciorbe, musaca, ghiveci, dulciuri.
Situată în centrul Peninsulei Balcanice, Bulgaria se bucură de o mare diversitate a reliefului. Nordul ţării este dominat de vasta luncă a Dunării, iar sudul de munţi şi podişuri. Staţiunile montane sunt foarte apreciate pentru sporturile de iarna, dar şi pentru alte activităţi în aer proaspăt: Bansko, Borovets, Pamporovo, Razlog, Veliko Tarnovo.
Castelul Regina Maria şi grădina de cactuşi din Balchik reprezintă un obiectiv deosebit, potrivit oricărui anotimp, care merită vizitat. Vestita grădină botanică cu mii de specii de plante încântă privirile, iar atmosfera mediteraneană a parcului ş căsuţele presărate răzleţ reuşesc să destindă minţile trecătorilor.
La est, ţărmul Mării Negre constituie atracţie turistică pe tot parcursul anului. Litoralul ţării vecine se mândreşte cu locaţii exotice ca: Sunny Beach, Nisipurile de Aur, Albena, Duni, Elenite, Obzor, Nessebar, Constantin şi Elena, Sunny Day, Sozopol.
C.N.