6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 3:03
No menu items!

Sărbătoarea pascală, învierea Domnului

spot_img

Sărbătoarea pascală, învierea Domnului

Primăvara s-a instalat demult şi gândul ne zboară la sărbătorile pascale, Învierea Domnului şi Iepuraşul generos.

Una dintre legendele iepuraşului de Paşte îşi are originile în perioada precreştină, când iepuraşii erau consideraţi animalele cele mai fertile şi existenţa lor reprezenta naşterea unei vieţi noi.  Se spune că, spre sfârşitul iernii, zeiţa Eastre a găsit o pasăre rănită, pe câmp, şi, pentru a-i salva viaţa, a transformat-o în iepuroaică, dar păstrându-şi caracteristica de a depune ouă. În semn de mulţumire că a salvat-o de la moarte, iepuroaica a ornat ouăle pe care le-a făcut şi le-a dăruit zeiţei, apărând tradiţia că iepuraşul aduce copiilor cadouri.

O altă legendă vorbeşte despre o zeiţă anglo-saxonă, care avea un iepuraş pe care îl purta pretutindeni. Se spune că acest iepuraş a vopsit pentru prima dată ouăle într-o frumoasă zi de primăvară.

O altă legendă povesteşte că iepuraşul a apărut pe meleagurile Germaniei, în jurul anului 1500. În jurul anului 1800, în Germania, au fost făcute pentru prima dată prăjituri în formă de iepuraş. În aceeaşi perioadă, în Franţa şi Germania au apărut ouăle din ciocolată.

Decorarea ouălor de Paşte este, probabil, cea mai adorată activitate, atât de copii, cât şi de adulţi. Reprezintă modalitatea perfectă de a lăsa creativitatea să zburde şi de a da naştere unor adevărate opere de artă, fără limită de imaginaţie.

Roxana Mera