Rușii sunt îndrumați să obțină pașapoarte care să le asigure statutul de cetățeni ai UE chiar pe site-ul agenției statului rus Tass. Cetățeniile ”scoase la vânzare” sunt cea română, care costa 3.000 de euro, bulgară, care poate fi cumpărata cu 4.000 de euro și poloneză, la prețul de 2.000 de euro, relatează Digi24.
Rușii sunt încurajați să ”cumpere” cetățenia în contextul în care, din cauza sancțiunilor economice impuse de Occident ca urmare a războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, mulți ruși s-au văzut în imposibilitatea de a-și păstra locurile de muncă la corporațiile din Vest și au părăsit Federația Rusă.
Avantajele cetățeniei române ar fi, după cum li se explică potențialilor doritori, „angajarea legală în companii europene fără aprobări suplimentare”, „intrarea în mai mult de 170 de țări fără viză”, accesul la servicii medicale și ajutoare sociale, accesul la educația europeană, iar pentru cei care au afaceri, desfășurarea acestora pe piața europeană.
Companiile care garantează obținerea cetățeniei UE anunță și întreg pachetul de acte pe care îl primește cel care își dorește „achiziționarea” cetățeniei.
Cei interesați să devină cetățeni ai Bulgariei vor primi pașaport și carte de identitate bulgărești, după 12-15 luni, cât durează procesul, conform informațiilor oferite de companiile care își fac publicitate pe site-ul agenției Tass.
Una dintre metodele de primire a cetățeniei bulgărești este dovedirea existenței unor strămoși pe teritoriul Bulgariei, de întocmirea documentelor și căutarea actelor în arhive ocupându-se agenții firmelor respective.
Cetățenia română poate fi obținută de către cei care au domiciliul legal în România de cel puțin 8 ani, de către cei care s-au căsătorit cu cel puțin 5 ani înainte de depunerea cererii de cetățenie, de către cei care aduc beneficii majore culturii și civilizației românești și de către cei care activează în loturile sportive, conform legislației române în vigoare. Totuși, pe site-urile care „comercializează” cetățenii UE, nu este specificat pachetul de acte necesar și nici maniera în care este obținută cetățenia. Agențiile respective spun că după încheierea contractului, de întocmirea dosarului și întregul proces se vor ocupa „juriștii companiilor”.
De asemenea, dacă se poate demonstra că există grade de rudenie apropiată cu persoane care dețin sau au deținut cetățenia română, se poate depune cerere pentru „redobândirea cetățeniei”.
Adina Silav
SURSA FOTO: Digi 24