2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 11:49
No menu items!

Rusia vrea și ea un tribunal internațional pentru crimele împotriva umanității din Ucraina

spot_img

Șeful comitetului de anchetă al Rusiei a anunțat, luni, că Moscova a acuzat 92 de membri ai forțelor armate ucrainene de crime împotriva umanității și a propus un tribunal internațional susținut de țări precum Bolivia, Iran și Siria, relatează Reuters.

Ziarul guvernamental Rossiiskaya Gazeta l-a citat, luni, pe șeful comitetului, Alexander Bastrykin, care a acuzat „peste 220 de persoane, inclusiv reprezentanți ai comandamentului suprem al Forțelor Armate ale Ucrainei, precum și comandanți ai unităților militare care au bombardat populația civilă”.

Ucrainenii au fost implicați în „crime împotriva păcii și securității umanității, care nu au termen de prescripție”, a susținut el.

Bastrykin, ale cărui comitete se ocupă cu infracțiunile majore, a declarat că 92 de comandanți și subordonații lor au fost inculpați, iar 96 de persoane, inclusiv 51 de comandanți ai forțelor armate, au fost date în urmărire.

SUA și alte peste 40 de țări au convenit la începutul acestei luni să coordoneze anchetele privind presupusele crime de război din Ucraina.

De la începutul așa-zisei „operațiuni militare speciale”, forțele ruse au bombardat orașele ucrainene până la ruine și au lăsat în urmă cadavre pe străzile orașelor și satelor pe care le-au ocupat. Ucraina spune că zeci de mii de civili au murit. Cu toate acestea, Moscova neagă responsabilitatea.

Au existat, de asemenea, unele rapoarte privind maltratarea de către ucraineni a prizonierilor ruși, deși marea majoritate a acuzațiilor documentate de organisme precum ONU se referă la atrocități comise de invadatorii ruși și de interpușii lor separatiști.

Bastrykin a fost întrebat despre investigațiile comisiei sale cu privire la acțiunile forțelor de securitate ucrainene în republicile populare autoproclamate Donețk și Luhansk și dacă investigațiile ar putea avea loc sub auspiciile ONU.

Având în vedere că „Occidentul colectiv” sprijină în mod deschis Ucraina, el a spus că ar fi mai potrivit să se lucreze cu partenerii din Comunitatea Statelor Independente, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, grupul BRICS și Organizația de Cooperare de la Shanghai.

A fost „oportună” implicarea țărilor cu o poziție independentă față de Ucraina, „în special Siria, Iran și Bolivia”, a adăugat el.

                                                                                                                   Adina Silav