2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 4:55
No menu items!

Rusia vrea ca Ucraina să-i plătească gazele în avans, sau pe 3 iunie ”îi taie” țeava

spot_img

Gazele pentru companii se scumpesc mai repede decât termenul stabilit

Rusia a amenințat că va stopa furnizarea de gaze către Ucraina pe 3 iunie, dacă țara vecină nu-și plătește combustibilul în avans, relatează Bloomberg. Gazprom cere banii înainte fiindcă factura de plată se ridică deja la 3,51 miliarde de dolari, pentru gazele livrate de la începutul anului 2013 până în aprilie 2014. Suma este puțin peste prima tranșă pe care Ucraina a primit-o de la Fondul Monetar Internațional (FMI).

”E vremea să nu-i mai cocoloșim, să le trimitem mâine notificare și să-i determinăm să plătească în avans. Cred că toate căile de a rezolva situația, într-un fel sau altul, au fost epuizate de Gazprom”, a declarat premierul rus Dmitri Medvedev.

Potrivit directorului general al Gazprom, Alexei Miller, marți, compania va trimite Ucrainei o factură pentru luna iunie, iar dacă aceasta nu este plătită până pe 2 iunie, Ucraina nu va mai primi gaze rusești începând cu ora 10 a dimineții de miercuri.

Ucraina, care își asigură jumătate din consumul de gaze din importurile rusești, a făcut eforturi pentru renegocierea unui contract din 2009 încă dinaintea revoltei populare de la Kiev, din noiembrie.

Potrivit lui Miller, Rusia vrea ca țara vecină să treacă pe sistemul plăților anticipate fiindcă aceasta datorează rușilor 3,2 miliarde de dolari pe gazul livrat în 2013 și ianuarie-aprilie 2014. Mai exact, Ucraina nu a plătit 9,42 miliarde de metri cubi din combustibilul rusesc, ceea ce înseamnă echivalentul consumului anual al Poloniei.

La rândul său, Medvedev a declarat că Ucraina poate să-și plătească datoria fiindcă tocmai a primit 3,2 miliarde de euro de la FMI, ca primă tranșă din ajutorul financiar internațional în valoare totală de 17 miliarde de dolari.

Ucraina trebuie să plătească datorii externe în valoare de 6 miliarde de dolari, anul acesta, iar oficialii au cerut asistență financiară din partea FMI în valoare de cel puțin 15 miliarde de dolari.

Împrumutul de 17 miliarde de dolari a fost aprobat de FMI pe 30 aprilie, fiind condiționat de o serie de reforme, inclusiv de creșterea taxelor și a prețurilor la energie, în special pentru populație, care primește subvenții substanțiale.

C.C.