Țările care decid să trimită arme sau mercenari în Ucraina „vor răspunde” pentru gestul lor şi îşi asumă „consecinţele”, a avertizat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, citată de EFE.
Ambasadorii ruşi au comunicat deja această poziţie ţărilor gazdă, a spus ea, dar nu a explicat ce fel de măsuri va lua Moscova.
„Aceste ţări ar trebui să înţeleagă ce responsabilitate vor avea pentru aceasta. Cum vor înţelege? Este destul de simplu. Diplomaţii, ambasadorii şi ambasadele noastre au transmis acestor capitale poziţia noastră clară şi bine formulată” , a spus purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, citată de TASS.
Ţările Uniunii Europene în bloc şi, de asemenea, unele dintre ele cu titlu individual au convenit să trimită în Ucraina material militar şi arme pentru a sprijini guvernul de la Kiev după invazia rusă, declanşată la 24 februarie, la ordinul preşedintelui Vladimir Putin.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat și el că atacul Rusiei asupra canalelor de aprovizionare ale țărilor aliate care sprijină Ucraina cu arme și muniții ar fi o escaladare periculoasă a războiului care se desfășoară în Europa de Est.
„Aliații ajută Ucraina să-și apere dreptul la autoapărare, care este consacrat în Carta ONU. Rusia este agresorul, iar Ucraina se apără. Dacă vreo țară NATO, teritoriu NATO, este atacată, va avea ca rezultat aplicarea articolului 5”, a spus Stoltenberg, într-un interviu pentru CBC News.
La câteva zile de la începerea războiului, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat formarea unei „legiuni internaţionale” pentru a-şi apăra ţara şi a făcut apel la voluntari străini să vină în ţara sa pentru a lupta împotriva trupelor ruseşti.
Adina Silav