Rusia a susţinut că trupele sale au „eliberat complet” oţelăria Azovstal din Mariupol, ultima zonă a resistenţei ucrainene în oraşul din sud, ocupat, în rest, de ruşi, relatează CNN.
CNN a precizat că nu poate verifica, în mod independent, dacă toate trupele ucrainene au părăsit oţelăria.
Momentan, Ucraina nu a confirmat afirmaţiile Rusiei, care, dacă sunt adevărate, ar marca o victorie militară simbolică pentru Moscova.
Portul Mariupol, cu importanţă strategică, a fost printre primele atacate, după ce invazia de la Moscova a început, în 24 februarie. La începutul lunii martie, a fost înconjurat de forţele ruse, iar locuitorii au avut de suferit din cauza crizei disperate de hrană şi apă, dar şi a bombardamentelor constante care au lovit o maternitate şi un teatru unde se adăposteau civili.
La mijlocul lunii aprilie, cei mai mulţi dintre ultimii apărători ucraineni luptau pentru a respinge forţele ruse la oţelăria Azovstal, care a devenit adăpost pentru aproximativ 1.000 de civili, inclusiv unii grav răniţi, care nu beneficiau de asistenţă medicală.
La sfârşitul lunii aprilie, Rusia a susţinut că a obţinut „eliberarea” Mariupolului, dar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat, spunând că soldaţii încă opuneau rezistenţă în oraş.
Evacuarea civilor din Azovstal a început pe 1 mai. Pe 16 mai, Armata ucraineană a anunţat că forţele sale şi-au încheiat „misiunea de luptă” la oţelărie, sute de soldaţi fiind evacuaţi de la combinat.
Sute de soldaţi ucraineni evacuaţi de la combinat au fost duşi într-un centru de detenţie pre-proces, în timp ce aceia grav răniţi primeau tratament medical, potrivit Ministerului Apărării din Rusia.
Ucraina a afirmat că aşteaptă un schimb de prizonieri pentru soldaţii răniţi grav.
Dacă sunt adevărate, afirmaţiile de vineri ale Rusiei ar sugera că întreg oraşul Mariupol a ajuns sub controlul ruşilor, după aproape trei luni de lupte dure.
Un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a susţinut că „ultimul grup de 531 de combatanţi s-a predat” la combinat. Anterior, comandantul ucrainean al Regimentului Azov a dat un ordin soldaţilor să îşi salveze „viaţa şi sănătatea… şi să înceteze să mai apere oraşul”.
Videoclipurile postate online par să îi arate pe luptătorii Azov rămaşi în timp ce ies din oţelărie. CNN a precizat că poate verifica în mod independent numărul luptătorilor rămaşi în combinat.
Dacă se confirmă, căderea oţelăriei Azvostal înseamnă că forţele ruse deţin complet controlul la Mariupol, deschizând drumul pentru a stabili un coridor terestru între Rusia şi teritoriul anexat din Crimeea, notează News.ro.
Victoria simbolică ar asigura, de asemenea, un port-cheie la Marea Azov pentru Rusia şi ar trimite trupele ruse să lupte în regiunea Donbas.
R. Dan