4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 15:07
No menu items!

Rusia și China folosesc inteligența artificială în războiul psihologic prin Social Media

spot_img

Rusia și China folosesc inteligența artificială în războiul informațional purtat prin social media, pentru a-și promova modelul autoritar și pentru a produce fracturi în societățile democratice, a afirmat istoricul francez David Colon, profesor la Universitatea Sciences Po din Paris.

”Propagandiștii, ruși sau chinezi, au integrat deja instrumente de inteligență artificială generativă pentru a accentua răspândirea și eficiența operațiunilor de dezinformare”, a afirmat Colon, într-un interviu transmis joi de televiziunea LCI/TF1.

Alte declarații ale lui David Colon:

  • În prezent, războiul informațional este adoptat de statele autoritare, care s-au simțit amenințate de dominația mondială a SUA în domeniul informațional și tehnologic. În ultimele decenii, statele autoritare duc un război direct, foarte ofensiv, împotriva societăților noastre democratice.
  • Războiul informațional este purtat în mod invizibil, dincolo de ceea ce putem vedea noi. Este un război care este dus de servicii de informații, pe social media, cel mai adesea în mod secret. Este un război care ne privește pe toți, pentru că miza este psihicul nostru.
  • Social media oferă propagandiștilor acces direct la psihologia utilizatorilor, la slăbiciunile omenești ale acestora.
  • Este mai urgent decât oricând să anticipăm următoarele perioade electorale, când falsurile se vor multiplica. Este urgent și să protejăm spațiul nostru informațional de aceste ingerințe, care au ca scop și efect alterarea dezbaterii publice.
  • La nivel global, suntem într-o cursă de înarmare informațională, într-o competiție pentru inteligența artificială.
  • Pentru multă vreme, propaganda s-a bazat pe argumente raționale, a fost arta convingerii. Acum, nu mai este arta convingerii, a devenit arma persuasiunii, a deturnării discuțiilor raționale, pentru a se adresa emoțiilor oamenilor. În principal, emoțiilor celor mai negative – furia sau ura. Acestea sunt exact emoțiile pe care propagandiștii secolului XXI le exploatează pe social media, pentru a fragiliza societățile noastre și pentru a periclita dezbaterea democratică.
  • Rusia instrumentalizează toate conflictele și fracturile din interiorul sociatăților democratice pentru a le amplifica. Obiectivele strategice al Kremlinului sunt: slăbirea societăților democratice, prin anularea capacităților noastre de a ne înțelege asupra validității alegerilor și a procedurilor electorale; subminarea încrederii în instituții și în lideri; promovarea propriei viziuni asupra relațiilor internaționale.

V. Bârleanu