3.9 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 2:18
No menu items!

Rusia pretinde că crimele din Briansk au fost comise cu arme NATO: „Ridică problema calificării acestor state drept complici şi sponsori ai terorismului”

spot_img

Ministerul rus de Externe a publicat, vineri, un lung comentariu intitulat „Mesaj către presă”, în care vorbeşte despre actul de „terorism revoltător” comis joi de „sabotori ucraineni” în regiunea rusă Briansk, subliniind că aceste crime de pe teritoriul rus „au fost comise cu arme NATO”, iar „ acest lucru ridică problema logică a calificării acestor state drept complici la astfel de crime şi sponsori ai terorismului”. 

„Ieri, 2 martie, sabotorii ucraineni au comis un act de terorism revoltător în două sate de frontieră din regiunea rusă Briansk, pe care îl condamnăm cu fermitate. Teroriştii s-au infiltrat pe teritoriul rusesc, au ucis doi civili şi au rănit grav un băiat de 11 ani. Oficialii ucraineni au recunoscut în repetate rânduri că toate acţiunile lor au fost efectuate cu aprobarea şi sprijinul Statelor Unite şi al altor ţări NATO. Crimele din regiunea Briansk au fost comise cu arme NATO. Acest lucru ridică problema logică a calificării acestor state drept complici la astfel de crime şi sponsori ai terorismului”, spune ministerul condus de Serghei Lavrov.

„Această crimă nu va rămâne nepedepsită”, adaugă MAE de la Moscova.

Comentariul MAE rus adresat presei reia teza promovată tot mai insistent de Vladimir Putin şi de propaganda sa potrivit căreia Occidentul urmăreşte „distrugerea Rusiei”:  „Washingtonul şi aliaţii săi din NATO continuă să îşi pună în aplicare în mod consecvent planurile geopolitice de distrugere a Rusiei, scop în care sunt din ce în ce mai activi în aprovizionarea Ucrainei cu arme, în antrenarea armatei ucrainene, în sprijinirea pupilelor lor de la Kiev în identificarea ţintelor şi în dirijarea loviturilor”.

„În zona operaţiunii militare speciale, formaţiunile armate ucrainene lovesc civili cu arme americane, îi folosesc ca scuturi umane şi împuşcă prizonieri cu ele”, acuză MAE rus.

După ce secretarul de stat american Antony Blinken a avut o scurtă întrevedere, joi, cu omologul său rus, Serghei Lavrov, pentru prima dată de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, diplomaţia americană spune că a transmis Moscovei mesajul că va continua să ajute Ucraina „atât timp cât va fi necesar”. MAE rus pare să fi recepţionat mesajul şi se arată deranjat de furnizarea de „arme de înaltă tehnologie” către Kiev, acuzând SUA şi NATO că transformă Ucraina „într-un laborator personal şi un teren de testare pentru dezvoltările lor”.

„În toţi aceşti ani, „Occidentul colectiv”, care a hrănit regimul neonazist de la Kiev, l-a transformat într-o unealtă obedientă, cu care încearcă în zadar să provoace o înfrângere strategică Rusiei. Astăzi, ţările occidentale cer Kievului să-şi continue acţiunile ofensive şi ocuparea de noi regiuni ruseşti, deşi înţeleg că astfel de planuri sunt sortite eşecului. Nu le pasă că preţul unei astfel de politici este reprezentat de vieţile a mii de oameni nevinovaţi”, arată Moscova.

Ministerul rus de Externe pare să se teamă de o ofensivă ucraineană pentru preluarea controlului Crimeei, aşa că simte nevoia să facă o trecere în revistă, potrivit propriei optici, a argumentelor şi evenimentelor care au precedat anexarea ilegală a peninsulei în 2014, reiterând tezele propagandistice cunoscute – că Rusia a intervenit pentru salvarea cetăţenilor ruşi după o lovitură de stat sponsorizată de Occident, scrie news.ro.

„Astăzi, regimul de la Kiev continuă să planifice o preluare militară a Crimeei şi lovituri împotriva acesteia, fără cea mai mică preocupare pentru vieţile civililor ruşi”, spune MAE rus. „Reprezentanţii regimului de la Kiev au marcat un an de la începerea operaţiunii militare speciale cu o serie de declaraţii rusofobe. Premierul Şmîhal a declarat, într-un interviu acordat ziarului german Focus, că Ucraina nu se poate împăca cu Rusia în următorii o sută de ani. Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a numit prezenţa Rusiei în Consiliul de Securitate cea mai mare „fraudă diplomatică din secolul XX”. În acelaşi timp, Zelenski continuă să-şi promoveze aşa-numita sa „formulă de pace”, care, de fapt, nu are ca scop stabilirea păcii, ci crearea unei coaliţii antiruseşti”, notează diplomaţia rusă, lăsând să se înţeleagă că exclude perspectiva apropiată a unor negocieri de pace.

Comentariul MAE rus se încheie, de altfel, cu ideea transmisă şi de Vladimir Putin la 21 februarie în discursul său către naţiune: războiul din Ucraina va continua. „Este clar că operaţiunea militară specială va continua până când sarcinile de denazificare şi demilitarizare a Ucrainei şi de eliminare a ameninţărilor la adresa securităţii care emană de pe teritoriul său vor fi finalizate”, subliniază Ministerul rus de Externe.

                                                                                                                 Adina Silav