4.7 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 21:42
No menu items!

Rusia pregătește ofensiva din februarie. Care sunt obiectivele și șansele de succes

spot_img

Toate declarațiile dinspre Rusia și Ucraina, dar și semnalele din teren, arată că urmează o ofensivă a forțelor ruse, care va fi declanșată cel mai probabil în intervalul 15-25 februarie.

Din punct de vedere strategic, rușii încearcă să ducă la îndeplinire obiectivul trasat de Kremlin referitor la ocuparea totală a regiunilor Donețk și Luhansk. Peste această evidență, se adaugă doi factori tactici și unul simbolic. Rușii vor să forțeze ofensiva înainte de momentul în care ucrainenii vor primi tancuri performante și înainte de dezghețul de primăvară care diminuează capacitatea logistică. Iar pe 24 februarie se împlinește un an de la începerea unei noi etape în războiul ruso-ucrainean.

Serhi Haidai, guvernatorul ucrainean al regiunii Luhansk, a afirmat că rușii concentrează în acea zonă a frontului tot mai mulți oameni și tot mai mult armament. ”Ei aduc armament care este folosit în mod diferit decât înainte – nu mai bombardează non-stop. Încep să facă economie, să se pregătească pentru o ofensivă totală. Cel mai probabil le va lua zece zile să strângă oamenii. După 15 februarie, ne putem aștepta oricând”, a spus Haidai.

Agenția Reuters observă că războiul a ajuns într-un punct critic, în care Ucraina nu mai înregistrează câștiguri pe front, iar Rusia merge înainte cu mobilizarea a sute de mii de rezerviști.

Într-o analiză publicată marți, Ministerul Apărării din Marea Britanie a afirmat că Rusia a încercat de la începutul lunii ianuarie să reia operațiunile ofensive pentru a captura zonele din regiunea Donețk aflate sub controlul Ucrainei. Progresele au fost minime, pentru că forțelor ruse le lipsesc munițiile și unități pregătite pentru o ofensivă de succes. ”Liderii ruși vor continua probabil să ceară avansuri decisive pe front. Este improbabil ca Rusia să poată consolida în următoarele săptămâni forțele necesare pentru a schimba semnificativ mersul războiului”, se arată în analiza citată.

Reperul 15 ianuarie apare și într-un material publicat luni de Financial Times, care citează o sursă din armata Ucrainei, având la bază ”informații foarte solide”. Atacul se va concentra pe o zonă din vestul provinciei Luhansk, între orașele Liman și Kremina. ”Dacă sunt inteligenți, își vor concentra atacul pe o singură direcție”, a spus sursa, întrebată de posibilitatea unui atac simultan și dinspre Mariupol, adică în sudul regiunii Donețk. Obiectivul rușilor ar fi ocuparea completă a celor două oblasturi până la sfârșitul lunii martie. Oficialul militar ucrainean ia în serios forța rușilor în următoarea ofensivă, afirmând că avangarda va fi formată din unități de elită: „Sunt brigăzi motorizate propriu-zise, chiar dacă nu mai au aceleași capacități ca la începutul războiului. Rușii și-au consolidat forțele de marină și de parașutiști. Nu sunt șoferi de autobuz sau învățători”.

Informațiile despre numărul militarilor ruși implicați în următorul val ofensiv sunt incerte. Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militare din Ucraina, estimează că Rusia are 326.000 de combatanți pe front, dintre care jumătate s-au antrenat cel puțin câteva luni.  

Ministrul Apărării Oleksi Reznikov lansează cifra de 500.000 de militari ruși pregătiți pentru o ”revanșă”.

De asemenea, publicația Kyiv Independent citează un raport al serviciilor de informații militare care arată că Rusia este pregătită să mobilizeze între 300.000 și 500.000 de militari pentru a susține o ofensivă majoră în Donbas și, ”posibil”, dinspre Zaporijie, în primăvară și în vară. Aceștia ar fi în plus față de militarii mobilizați în campania din toamna trecută. Chiar dacă recruții nu sunt instruiți bine, numărul lor mare este o problemă în sine pentru defensiva Ucrainei. Într-un interviu din decembrie, Valerii Zalujnîi, comandantul Armatei Ucrainei, a recunoscut că Moscova a avut succes în campania de recrutare din toamnă, iar Rusia încă are o rezervă de 1,2-1,5 milioane de oameni pe care îi poate mobiliza.

O sursă din Armata Rusiei citată de publicația rusă ”Novaia Gazeta” a confirmat că se pregătește o ofensivă masivă, însă și-a declarat scepticismul cu privire la șansele de succes. Sursa a afirmat că generalii ruși nu au rețineri în a-și transforma oamenii din  subordine în ”carne de tun”. În plus, ”ucrainenii obțin informații precise despre toate mișcările noastre de la serviciile de informații occidentale”.

Pe canalele de Telegram din Rusia cu discurs pro-război, comentatorii și analiștii militari nu exclud o ofensivă la mijlocul lunii februarie. Serghei Markov, fost consilier la Kremlin, spune că Ucraina și Occidentul se așteaptă ca ofensiva rușilor să aibă ca scop slăbirea defensivei ucrainene, și nu o victorie decisivă.

Luna trecută, Kremlinul l-a numit pe generalul Valeri Gherasimov, Șeful Marelui Stat Major, la conducerea operațiunilor din Ucraina, o mișcare văzută ca un semnal că armata rusă a ratat până în prezent îndeplinirea obiectivului strategic și că este sub o presiune majoră politică pentru a livra rezultate.

Un material publicat de Yahoo News afirmă că, în pofida declarațiilor, imaginile recente din satelit nu arată o consolidare majoră a forțelor și a arsenalelor rusești la granița Rusiei sau a Belarusului. Astfel, este posibil ca Moscova să împingă militarii mobilizați recent pe pozițiile actuale ale frontului, fără echipamente motorizate și artileria necesare pentru o ofensivă eficientă.

În prezent, epicentrul luptelor este zona orașului Bahmut, aflat încă sub controlul Ucrainei și sub o presiune puternică a ofensivei ruse, în care milițiile private Wagner au un rol important.

O serie de analize recente publicate de specialiști din Occident și din Rusia aduc și alte perspective asupra ofensivei din februarie:

Samuel Ramani, cercetător la Institutul pentru Studii de Apărare și Securitate – RUSI/Marea Britanie

  • O acțiune bazată de dimensiunea trupelor de recruți va permite ofensive pe două direcții simultan: Donbas și Zaporijie. Mobilizarea din toamnă a durat o lună. O mobilizare la o scară mai mare va dura două luni. Asta înseamnă că Rusia ar putea lansa o ofensivă demonstrativă în februarie și una la scară mare în primăvară și în vară.
  • Ofensiva rusă se va baza și pe tancurile T-90, un semnal în acest sens fiind numirea la comandă a lui Gherasimov, un expert în războiul cu tancuri.
  • Chiar dacă Rusia va ocupa Bahmutul, va întâmpina obstacole majore în efortul de cucerire a întregii regiuni Donețk, pentru că orașele Sloviansk și Kramatorsk sunt foarte bine organizate defensiv.

Tatiana Stanovaya, expert din Rusia, conduce compania de consultanță R.Politik (Paris)

  • Toată lumea discută dacă va fi o nouă ofensivă rusă. Nu aceasta este principala întrebare. Mai degrabă, problema este dacă războiul se va încheia repede sau va trena.
  • Sprijinul militar al Occidentului pentru Ucraina scoate Rusia din logica războiului de uzură, în care intrase recent, pentru că va fi obligată să recurgă la mobilizări succesive pentru a susține frontul. Pe această logică, este posibil ca Rusia să forțeze o ofensivă decisivă.
  • Însă, Moscova nu vede sprijinul militar pentru Ucraina ca un instrument de a forța negocierile, ci ca o metodă de a face Rusia să capituleze în fața Occidentului. Kremlinul se vede pus în fața unei capcane: Occidentul și-ar dori ca Moscova să intre în logica unei noi ofensive, pentru a suferi un nou eșec. Din această cauză, Rusia ar putea să refuze un război rapid, pentru a împiedica acest presupus scenariu al Occidentului.
  • Deci, o ofensivă nouă la scară mare nu ar fi utilă. Desigur, Kremlinul ar putea din nou să își supraestimeze capacitățile și să ia decizia unei super-ofensive. Dar o alternativă ar putea fi o campanie decisivă de distrugere a infrastructurii civile a Ucrainei sau a centrelor de putere. În aceste condiții, scopul pe termen scurt al Moscovei nu va fi cucerirea de teritorii, ci un mesaj de forță pentru Occident. Scopul Rusiei va fi să arate că războiul va dura FOARTE mult și că va fi foarte dureros pentru Ucraina, dacă Occidentul nu își schimbă abordarea.

Michael Kofman, cercetător Centrul pentru Analize Navale / SUA

  • Iarna a fost o perioadă de tranziție, cele două forțe combatante s-au concentrat de refacerea forțelor și pe războiul de poziție. Mobilizarea făcută de Rusia a ajutat la depășirea perioadei de vulnerabilitate, liniile rusești s-au stabilizat.
  • Cifrele Ucrainei despre forțele ruse par supraevaluate (320 de mii), probabil sunt peste 250.000. Însă peste 150.000 de militari mobilizați se află în Rusia, așteptând să fie aduși pe front, deși nu este clar cât de antrenați sunt. Calitatea lor pare a fi scăzută. Sunt capabili de defensivă bună, dar sunt limitați în privința operațiunilor ofensive.
  • Dacă va primi arme suficiente, Ucraina va fi capabilă să treacă la ofensivă într-o fază ulterioară.

Vlad Bârleanu