-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 0:40
No menu items!

Rusia, pe cale să devină prima țară cu un vaccin pentru COVID-19

spot_img

Rusia intenționează să fie prima în lume care a aprobat un vaccin contra coronavirusului, în mai puțin de două săptămâni – în ciuda îngrijorărilor cu privire la siguranța, eficacitatea și dacă țara a tăiat colțurile esențiale în dezvoltare, transmite CNN.

Oficialii ruși au declarat pentru CNN că se lucrează ca în 10 august sau mai devreme vaccinul creat de Institutul Gamaleya din Moscova să fie aprobat pentru utilizare publică, lucrătorii din asistența medicală urmând să fie primii imunizați.

„Este un moment Sputnik”, a declarat Kirill Dmitriev, șeful fondului suveran al Rusiei, care finanțează cercetarea privind vaccinurile rusești, referindu-se la lansarea de succes a primului satelit din lume de către Uniunea Sovietică din 1957. „Americanii au fost surprinși când au auzit bipurile lui Sputnik. La fel este și cu acest vaccin. Rusia va fi acolo primul”, a adăugat el.

Însă Rusia nu a publicat date științifice privind testarea vaccinurilor sale, iar CNN nu poate verifica siguranța sau eficacitatea pretinsă. Criticii spun că presiunea țării pentru un vaccin vine pe fondul presiunii politice din partea Kremlinului, care dorește să înfățișeze Rusia ca o forță științifică globală.

Există, de asemenea, îngrijorări, că testarea vaccinului pe oameni este incompletă.

Zeci de studii despre vaccinuri sunt în curs de desfășurare în întreaga lume și un număr mic se află în studii de eficiență la scară largă, dar majoritatea dezvoltatorilor au avertizat că rămâne multă muncă înainte de a putea fi aprobate vaccinurile lor.

În timp ce unele vaccinuri la nivel mondial sunt în a treia fază a studiilor, vaccinul rus trebuie să-și finalizeze a doua fază. Dezvoltatorii intenționează să finalizeze acea fază până pe 3 august, apoi să efectueze a treia fază de testare în paralel cu vaccinarea lucrătorilor medicali.Oamenii de știință ruși spun că vaccinul a fost rapid dezvoltat, deoarece este o versiune modificată a unuia deja creat pentru a lupta împotriva altor boli. Aceasta este abordarea adoptată în multe alte țări și de alte companii.

În special, Moderna, al cărui vaccin este susținut de guvernul Statelor Unite și care a început luni testarea în faza 3, și-a construit vaccinul coronavirus pe coloana vertebrală a unui vaccin pe care l-a dezvoltat pentru un virus asemănător, MERS. În timp ce acest lucru a favorizat procesul de dezvoltare, autoritățile de reglementare din SUA și Europene cer completarea testelor de siguranță și eficacitate pentru vaccin.

Ministerul Apărării din Rusia spune că soldații ruși au servit ca voluntari în testele umane. În comentariile înregistrate furnizate CNN, Alexander Ginsburg, directorul proiectului, a spus că s-a injectat deja cu vaccinul. Oficialii ruși spun că medicamentul este vizat de o aprobare rapidă din cauza pandemiei globale și a problemelor grave pe care coronavirusul le-a generat în Rusia. Țara are acum peste 800.000 de cazuri confirmate.

„Oamenii de știință noștri s-au concentrat nu pe primul, ci pe protejarea oamenilor”, a spus Dmitriev. Vaccinul folosește vectori adenovirus umani care au devenit mai slabi, astfel încât să nu se reproducă în organism. Spre deosebire de majoritatea vaccinurilor în dezvoltare, se bazează pe doi vectori, nu pe unul, iar pacienții ar primi o a doua lovitură de rapel.

Oficialii spun că datele lor științifice sunt în prezent compilate și vor fi puse la dispoziție pentru revizuirea și publicarea de la egal la începutul lunii august.
„Rusia și-a înfruntat poziția de lider în dezvoltarea vaccinurilor și platforma sa dovedită împotriva vaccinurilor Ebola și MERS pentru a aduce prima soluție sigură și eficientă la cea mai mare problemă din lume”, a declarat Dmitriev anterior pentru CNN.

Organizația Mondială a Sănătății spune că nu există un vaccin aprobat pentru MERS.

Anunțul Rusiei vine la doar o săptămână după ce oficiali ai Regatului Unit au afirmat că sunt „destul de siguri” că hackeri ruși au încercat să penetreze informațiile legate de vaccinul dezvoltat la Oxford. Acuzații similare au fost lansate de oficiali americani și canadieni. Oficialii ruși au negat informațiile, precum și faptul că ar fi furnizat deja doze din vaccinul dezvoltat unor oficiali de prim rang ai țării.