4.7 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 23:12
No menu items!

Rusia nu mai aplică deciziile CEDO

spot_img

Parlamentul Rusiei a adoptat, marți, un proiect de lege care pune capăt jurisdicției Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în țară, o ruptură provocată de războiul Rusiei din Ucraina, potrivit Reuters. Astfel se elimină o cale legală pe care rușii, inclusiv opozantul Alexei Navalnîi, au folosit-o în trecut pentru a aduce în instanța europeană cazuri importante care au fost respinse de tribunalele naționale.

Camera inferioară a Parlamentului, Duma, a aprobat două proiecte de lege – unul care scoate țara de sub jurisdicția CEDO și al doilea stabilește 15 martie ca termen limită, hotărârile împotriva Rusiei pronunțate după acea dată nemaifiind puse în aplicare.

Proiectele de lege au fost adoptate aproape în unanimitate, doar un deputat din Partidul Comunist votând împotrivă. Ele trebuie să fie semnate de președintele Vladimir Putin înainte de a deveni lege.

În 2017, CEDO a decis ca Moscova să plătească despăgubiri supraviețuitorilor unei luări de ostatici care au suferit în urma intervenției serviciilor de securitate, atunci când au luat cu asalt o școală ocupată de militanți islamiști, în 2004. Intervenția din orașul Beslan s-a încheiat cu un adevărat măcel. Peste 330 de ostatici – dintre care 180 erau copii – și-au pierdut viața.

În februarie 2021, CEDO a hotărât că Navalîi, principala figură a opoziției din țară, ar trebui eliberat din penitenciar, după ce a fost închis pentru acuzații pe care le-a descris ca fiind motivate politic. Moscova a descris decizia CEDO drept „ilegală”.

Rusia a fost admisă în Consiliul Europei, care a fost fondat după cel de-Al Doilea Război Mondial cu scopul de a promova drepturile omului și democrația în Europa, în timpul președinției lui Boris Elțin, în 1996. După anexarea Crimeei în 2014, Rusiei i s-a retras de dreptul de vot în Parlamentul Consiliului.

Pe 15 martie, Consiliul Europei a decis excluderea Rusiei din organizația din care face parte CEDO, ca răspuns la războiul declanșat în Ucraina, în februarie.

Moscova a declarat atunci că a decis independent să părăsească Consiliul Europei, fostul președinte Dmitri Medvedev afirmând că ieșirea Rusiei din organizație reprezintă o oportunitate de a restabili pedeapsa cu moartea, pe care regulile Consiliului Europei o interzic.

                                                                                                                Adina Silav