Ministerul britanic al Apărării susține că Moscova a fost obligată să mute în Ucraina mai multe sisteme de rachete S-400 Triumf din enclava strategică Kaliningrad.
Mișcarea, dezvăluită într-o actualizare a informațiilor de pe front, semnifică un potențial sacrificiu al capacităților de apărare aeriană de-a lungul granițelor NATO, în timp ce Rusia încearcă să compenseze pierderile suferite în Ucraina. Cel puțin trei sisteme S-400 au fost raportate ca fiind distruse de Kiev, ceea ce a determinat Moscova să își relocheze mijloacele de apărare aeriană.
S-400 Triumf, cunoscut și sub numele de SA-21, este un sistem sol-aer cu rază lungă de acțiune, conceput pentru a intercepta și distruge avioane și rachete. Evaluate la aproximativ 500 de milioane de dolari fiecare, S-400 sunt considerate un rival tehnologic al sistemului de rachete Patriot al SUA.
Actualizarea informațiilor Ministerului britanic al Apărării, care citează „mișcări excepționale ale transportului aerian rusesc” în noiembrie, sugerează o schimbare semnificativă în strategia militară a Moscovei. Mișcarea de S-400 din Kaliningrad, cel mai vestic avanpost al Rusiei, este deosebit de notabilă, având în vedere apropierea sa de statele membre NATO.
„Fiind cel mai vestic avanpost al său și fiind mărginit pe trei laturi de state membre NATO, Rusia consideră Kaliningrad drept una dintre cele mai sensibile regiuni din punct de vedere strategic”, a declarat Ministerul Apărării. Această decizie de retragere a mijloacelor de apărare din Kaliningrad reflectă presiunea pe care conflictul a impus-o asupra capacităților moderne cheie ale Rusiei, potrivit ministerului, scriu jurnaliștii Business Insider.
Un raport anterior al Ministerului britanic al Apărării anticipase că o astfel de mișcare este posibilă, din necesitatea Rusiei de a redistribui sisteme S-400 de-a lungul granițelor pentru a compensa pierderile de apărare aeriană din Ucraina cauzate de recentele lovituri. Aceste lovituri, care au utilizat arme moderne furnizate Ucrainei de către SUA, Marea Britanie și Franța, au expus vulnerabilitățile din sistemul integrat de apărare aeriană al Rusiei.
În timpul conflictului au fost furnizate Kievului aproximativ 20 de sisteme de rachete tactice ale armatei din SUA, împreună cu rachete de croazieră Storm Shadow și SCALP-EG cu rază lungă de acțiune din Marea Britanie și Franța. Aceste contribuții au reprezentat o provocare formidabilă pentru capacitățile de apărare aeriană ale Rusiei, determinând o remaniere strategică a resurselor sale.
Implicațiile acestei mișcări se extind dincolo de câmpul de luptă imediat, evidențiind dinamica în evoluție a conflictului și presiunea pe care acesta a pus-o asupra infrastructurii militare a Rusiei. Pe măsură ce situația continuă să se dezvolte, comunitatea internațională urmărește îndeaproape manevrele strategice din regiune, evaluând implicațiile mai largi pentru stabilitatea geopolitică.
Emanuel Stan