Perspectiva imediată a unei contra-ofensive a Ucrainei și imaginea dezastruoasă a paradei militare de la Moscova au readus în prim-plan discuțiile despre lipsa de capacitate a industriei de armament din Rusia.
Industria de apărare din Rusia are probleme serioase, ceea ce face foarte probabilă situația că nu va fi capabilă să atingă țintele impuse de guvern de creștere a producției, potrivit unor jurnaliști ruși independenți care au stat de vorbă cu angajați din domeniu. Materialul a apărut în publicația rusă ”Verstka” și a fost preluată pe Twitter de un specialist în monitorizarea spațiului informațional din Rusia.
Guvernul de la Moscova s-a angajat să crească masiv producția de armament pentru a înlocui pierderile din război. Ținta de 1.500 de tancuri noi pe an pare imposibil de atins.
Reporterii de la ”Verstka” avorbit cu lucrători de la Uralvagonzavod, din Nijni Taghil, cel mai mare producător de vehicule blindate din Rusia. Societatea a trecut la un program în trei schimburi și încearcă să atragă muncitori calificați cu promisiunea unor salarii de peste 100.000 de ruble (1.278 USD).
Salariații de la această fabrică și din alte fabrici spun însă că salariile mici, condițiile grele de lucru, lipsa de oameni și așa-numitele ”donații voluntare obligatorii” pentru efortul de război subminează producția.
Un muncitor de la Uralvagonzavod (UVZ) a explicat că, în pofida comenzilor mari, nu vin oameni la angajare, pentru că salariile mari anunțate sunt pentru oamenii cu experiență în domeniu, care lucrează peste 300 de ore pe lună. Cei care vor să intre acum în domeniu renunță când văd care sunt de fapt veniturile. Salariile reale ajung la 40.000 de ruble (516 USD), pentru un program de lucru normal. Pentru un salariu mai mare, se oferă posibilitatea unui program prelungit, cu pauză doar pentru somn.
În pofida creșterii volumului de muncă, șefii nu au crescut salariile. La Strela Production Association JSC, producător de drone și rachete din Orenburg, inginerii au 42.000 de ruble (546 USD), iar muncitorii calificați au 30.000 de ruble (390 USD) pe lună. ”Oamenii cred că avem bani grămadă în industria de apărare, spunând că, în această operațiune militară specială în derulare, salariile noastre sunt mari. Nu există așa ceva – în ultimii trei ani am luat mărunțiș, așa e și acum”, a afirmat un muncitor, care a folosit sintagma impusă de propaganda de stat pentru războiul împotriva Ucrainei.
Muncitorii din domeniul apărării sunt nemulțumiți și de obișnuința angajatorului de a-i face să plătească ”contribuțiile voluntare obligatorii”. Aceasta este o practică obișnuită în organizațiile de stat din Rusia, inclusiv în armată, unde militarii cu grade mici trebuie să contribuie pentru întreținerea barăcilor.
”De anul trecut, am fost forțați să semnăm angajamente că donăm salariul pe o zi pentru un fond de sprijin pentru operațiunea militară specială. Era imposibil să nu semnăm. Au luat cam 1.500-2.000 de ruble de la fiecare”, a afirmat un muncitor de la UVZ.
Estimările jurnaliștilor ruși sunt că angajații UVZ au ”donat” aproximativ 60 de milioane de ruble (772.000 USD). Nu este clar unde s-au dus banii.
Acolo unde salariile au crescut, efectul a fost anulat de creșterile de prețuri generate de inflație și sancțiuni, dar și de ”donații”, a afimat un muncitor de la UEC din orașul Ufa.
Penuria de specialiști din domeniu s-a acutizat după începerea războiului, pentru că mulți oameni au părăsit Rusia. ”Chiar nu putem să luăm mai multe comenzi, pentru că nu avem muncitori și ingineri”, a afirmat un muncitor de la fabrica de avioane Ulan-Ude.
O altă cauză a blocajelor este furnizarea de componente electronice, care este puternic restricționată prin sancțiuni internaționale. Strela nu poate crește producția de rachete din cauza dependenței mari față de microchip-urile din Occident. ”În sistemele de ghidare ale rachetelor, 90% din componente sunt din Vest. Încă funcționăm cu aceste componente. Dacă Rusia nu mai primește aceste componente, nu vom mai putea să facem rachete repede”, a spus un angajat al Strela, citat de ”Verstka”.
Analistul militar Ian Matveev spune că industria militară din Rusia este incapabilă să treacă la modul de lucru specific perioadei de război, din cauza dificultăților sistemice, care au fost agravate de natura coruptă a regimului lui Putin. ”Pentru a crește producția, ai nevoie să construiești o nouă infrastructură, noi fabrici, dar este mult mai dificil și nu este ceva ce poate fi făcut rapid. [Prim-ministrul] Mișustin a afirmat acum opt luni că două uzine de reparație a tancurilor vor fi construite. De atunci, nu s-a mai auzit nimic de asta. Chiar dacă salariile muncitorilor sunt mărite, nu au de unde să le ia. Nu sunt mulți specialiști în acest domeniu, iar unii lucrează deja în altă parte și nu vor să iasă din acele domenii. Industria militară în întregime, ca toate sectoarele bugetare, este foarte problematică, iar problemele sunt sistemice, nu pot fi rezolvate rapid. Pentru asta, ai nevoie ca statul să funcționeze, iar liderii să fie capabili să conducă. Dar, de fapt, în sistemul lui Putin, fiecare stă la locul lui pentru salariile mari și pentru afaceri corupte”, a afirmat Matveev.
Vlad Bârleanu