Autoritățile ruse au îndemnat populația din regiunile de frontieră să nu mai folosească aplicații de dating și să limiteze utilizarea rețelelor de socializare pentru a împiedica forțele ucrainene să strângă informații în timp ce își continuă incursiunea în regiunea Kursk, potrivit CNN.
Ministerul rus de Interne a lansat marți îndemnul, spunând locuitorilor din regiunile Briansk, Kursk și Belgorod, precum și personalului militar și de poliție staționat în teritoriile din zonă să se abțină de la utilizarea „serviciilor de dating online” și să fie atenți la transmiterea videoclipurilor din locații sensibile.
”Inamicul utilizează în mod activ astfel de resurse pentru obținerea de informații”, a declarat ministerul într-o postare pe canalul său oficial Telegram.
În timp ce trupele ucrainene își continuau înaintarea pe teritoriul Rusiei, ministerul a emis o listă lungă de recomandări, sfătuind oamenii să nu deschidă niciun hyperlink în mesajele primite de la străini și să nu transmită videoclipuri de pe drumurile unde sunt prezente vehicule militare.
De asemenea, autoritățile au avertizat cetățenii că forțele ucrainene se conectează de la distanță la ”camere CCTV neprotejate, vizualizând totul – de la curți private la drumuri și autostrăzi de importanță strategică”.
Trupele și ofițerii de poliție au fost sfătuiți să elimine toate marcajele geografice de pe rețelele lor sociale, deoarece „inamicul monitorizează rețelele sociale în timp real prin aceste marcaje și dezvăluie locația reală a forțelor militare și de securitate”.
Ofensiva ucraineană în regiunea Kursk a făcut ca Rusia să lupte pentru a-și consolida propriul teritoriu. Marți, șeful armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a declarat că trupele ucrainene au avansat până la 35 de kilometri (21,7 mile) prin apărarea rusă de la începutul atacului lor surpriză săptămâna trecută, capturând 93 de așezări.
Peste 121.000 de locuitori din Kursk au fost evacuați, a scris luni Ministerul rus pentru Situații de Urgență pe Telegram.
Operațiunile Ucrainei au vizat și regiunile Briansk și Belgorod.
Aplicațiile online dezvăluie informații sensibile
Riscul de securitate generat de utilizarea rețelelor de socializare nu este ipotetic – există antecedente în care soldații au dezvăluit din greșeală informații sensibile prin utilizarea telefoanelor lor în zonele de conflict.
Statele Unite și aliații lor din domeniul informațiilor „Five Eyes” – Australia, Canada, Noua Zeelandă și Regatul Unit – au avertizat anul trecut că hackerii militari ruși au vizat dispozitivele mobile ale soldaților ucraineni în încercarea de a fura informații de pe câmpul de luptă.
Iar când un comandant de submarin rus de rang înalt a fost împușcat mortal în timp ce făcea jogging în 2023, presa rusă a raportat că este posibil ca acesta să fi fost ținta unui atacator care îl urmărea pe Strava, o aplicație populară de alergare.
Ofițerul, Stanislav Rzhitsky, folosea un profil public sub propriul nume pentru a-și urmări traseele de alergare și ciclism. El a fost ucis în timp ce alerga pe unul dintre circuitele sale obișnuite.
Și după un atac ucrainean în urma căruia au fost uciși aproape 100 de soldați ruși în orașul ucrainean ocupat Makiivka în ziua de Anul Nou a anului trecut, ministrul rus al Apărării a declarat că „ principala cauză” a atacului a fost utilizarea pe scară largă a telefoanelor mobile de către soldații ruși, deși unii oficiali au contestat această evaluare.
Luna trecută, media de stat rusă TASS a raportat că Camera inferioară a Parlamentului a propus pedepsirea soldaților ruși prinși folosind smartphone-uri în timp ce luptau în Ucraina.
Parlamentarii au sugerat că purtarea de telefoane mobile conectate la internet care pot ajuta la identificarea trupelor ruse sau a locației forțelor ar trebui clasificată drept o „abatere disciplinară gravă” și pedepsită cu până la 10 zile de închisoare. Infracțiunile multiple ar putea duce la până la 15 zile de închisoare.
De asemenea, legea ar interzice utilizarea altor dispozitive electronice destinate „uzului casnic” care permit înregistrarea video și audio și transmiterea de date de geolocalizare.
Totuși, nu este vorba doar de Rusia și Ucraina. Departamentul american al Apărării a interzis personalului militar să utilizeze funcții de geolocalizare în 2018, după ce s-a constatat că Strava și alte aplicații de urmărire a activității fizice ar putea prezenta riscuri de securitate pentru forțele din întreaga lume.
Aplicația a creat o hartă interactivă care afișa 1 miliard de puncte de date de activitate făcute publice de utilizatori, dezvăluind în mod involuntar locațiile bazelor americane din țări din întreaga lume.
D.Constantin