2.9 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 6:59
No menu items!

Rusia iese din acordul cerealelor din Marea Neagră. Prețul grâului crește semnificativ

spot_img

Rusia a notificat oficial Ucraina, prin intermediul Ambasadei ruse la Minsk, în legătură cu suspendarea participării sale la acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră, a anunțat, luni, ambasadorul rus în Belarus, Boris Grîzlov, citat de Reuters. Cotaţia grâului a crescut semnificativ după anunțul Rusiei. 

Ambasadorul rus a precizat că Ucrainei i-a fost transmisă o notă în acest sens prin intermediul canalelor diplomatice şi că acordul va înceta din 18 iulie.

„Din păcate, partea din acordurile privind Marea Neagră care privește Rusia nu a fost pusă în aplicare până în prezent. Prin urmare, acordul său a fost reziliat. De îndată ce partea rusă va fi finalizată, Rusia va reveni imediat la punerea în aplicare a acestui acord”, a declarat, luni, și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Peskov a negat că decizia Rusiei de a ieși din acord ar avea legătură cu atacul asupra podului Kerci, care leagă Rusia continentală de Crimeea ocupată.

„Acestea sunt evenimente care nu au nicio legătură. Chiar înainte de acest atac terorist, poziția a fost declarată de președintele Putin. Și repet din nou, de îndată ce partea din acordurile privind Marea Neagră care privește Rusia va fi îndeplinită, Rusia va reveni imediat la punerea în aplicare a acordului”, a spus el.

Înţelegerea mediată în urmă cu un an de ONU şi Turcia permitea Ucrainei să exporte cereale pe cale maritimă, prin porturile din sud.

Cotația grâului crește

Cotaţia grâului a crescut semnificativ luni, după ce Rusia a anunţat că nu mai participă la acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră, au informat traderii, potrivit Reuters.

La bursa de cereale de la Chicago, cotaţiile futures la grâu au urcat luni cu 3,4%, până la 6,84 dolari per bushel (aproximativ 27 de kilograme), după ce anterior se înregistrase un avans de peste 4%.

Expirarea acordului va obliga Kievul să exporte recolta din 2023 pe rute alternative, spre porturile fluviale şi graniţa UE, în condiţiile în care costurile logistice sunt ridicate, apreciază analiştii.

                                                                                                                  Adina Silav