4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 18:01
No menu items!

Rusia cere României să recunoască că trimite arme Ucrainei. Ce dovezi prezintă MAE rus

spot_img

Ministerul rus de Externe a cerut României să „recunoască totul” cu privire la livrările de armament pe care Bucureștiul le-ar trimite Ucrainei, acuzând că Rusia „știe acum” ce înseamnă ajutoarele umanitare acordate de țara noastră statului vecin.

Într-un briefing cu presa susținut miercuri, la Moscova, purtătoarea de cuvânt a ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova a declarat că România trimite ajutor militar Ucrainei, făcând referire la un „al cincilea pachet” aprobat recent pentru forțele ucrainene.

Maria Zaharova susține că a existat o discuție telefonică între miniștrii apărării din cele două țări, în care ar fi discutat despre acest lucru, și face apel la autoritățile române „să recunoască totul”. Ea spune că livrarea de arme către „naționaliștii ucraineni” va duce la prelungirea conflictului.

„O agenție română de știri a relatat despre o recentă conversație telefonică între ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu, și omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov, care care și-a exprimat recunoștința pentru al cincilea pachet de ajutor militar românesc recent aprobat pentru forțele armate ucrainene. Este pentru prima dată când (ajutorul militar – n.r.) a ieșit la iveală atât de explicit și de public, deși înregistrări video cu folosirea unor proiectile fabricate în România de către forțele armate ucrainene au mai apărut înainte pe rețelele sociale. Dar nu exista o dovadă factuală «directă»”, a declarat Maria Zaharova.

Ea nu a precizat clar când ar fi avut loc această discuție telefonică între cei doi miniștri.

Ministerul Apărării de la București nu a anunțat vreo nouă conversație între cei doi miniștri, cu atât mai puțin un „pachet de ajutor militar” pentru Ucraina, nefiind clar la ce se referă Maria Zaharova. De asemenea, oficialii de la București au subliniat în mod repetat că poziția României este să nu dezvăluie ajutoarele militare trimise Ucrainei.

În schimb, MAPN a anunțat într-un comunicat postat pe site-ul ministerului că Vasile Dîncu s-a întâlnit miercuri la București cu ministrul adjunct al apărării de la Kiev, Denys Sharapov. Este posibil ca Zaharova să facă o confuzie între cei doi oficiali de la Kiev însă comunicatul publicat de MAPN nu face nicio referire la livrarea de arme către Ucraina.

Trimiterea la „înregistrări video cu folosirea unor proiectile fabricate în România de către forțele armate ucrainene” se referă probabil la imaginile apărută pe rețelele sociale în care militarii ucraineni încarcă muniție într-un obuzier. Muniția ar fi românească – obuze produse la RoMarm, spun cei care au publicat clipul.

Însă ministrul Economiei, Florin Marian Spătaru, a precizat la vremea respectivă că nu există informații că respectiva muniție ar fi fost livrată din România. „E o imagine apărută pe net. Am demarat niște verificări și sub nicio formă nu avem informații că acea munitie ar fi fost livrată din România. Acel simbol nu are legătură cu România”, a spus ministrul Economiei.

Cu toate acestea, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe a susținut că „al cincilea pachet” de ajutor militar pe care Bucureștiul l-ar fi aprobat include „arme de calibru mic, muniții și componente pentru echipament militar”.

Ea a mai spus că „Bucureștiul evită publicitatea legată de aceste subiecte, preferând să le spună românilor și opiniei publice internaționale doar despre sprijinul “umanitar” acordat Ucrainei. Este clar acum ce înseamnă „umanitar”, a acuzat ea.

„Autoritățile române simt evident un disconfort moral legat de îndeplinirea directivelor NATO de a trimite tot mai multe transporturi mortale, dându-și seama de consecințele reale ale acestei politici motivate de ideologie. În locul acestei rușini false, ei ar trebui să recunoască totul”, a cerut Zaharova.

„Spuneți poporului vostru și lumii întregi cum stau cu adevărat lucrurile. Nu vă fie frică. Trimiterea repetată de arme naționaliștilor ucraineni cu care să lupte împotriva propriului popor nu face decât să prelungească conflictul (în caz că Bucureștiul nu știe asta) și duce la mai multe victime”, a spus ea.

„Cei care fac asta împărtășesc responsabilitatea cu regimul naționalist de la Kiev pentru crimele, sângele și suferința pe care doar le vor înmulți. Dacă oficialii români cred că toate acestea sunt irelevante, este opinia lor. Dar ar fi frumos să împărtășească niște ‘dezvăluiri’ despre aceste transporturi. Ce trimit ei regimului de la Kiev?”, a mai adăugat ea, la briefingul de presă.

                                                                                                                    Adina Silav