Rusia bruiază în mod „activ și constant” comunicațiile GPS ale navelor din apele teritoriale române, ceea ce provoacă riscul producerii unor coliziuni, a declarat șeful Statului Major al armatei române, generalul Daniel Petrescu.
„Războiul Federației Ruse în Ucraina a destabilizat în mod fundamental regiunea Mării Negre, și a provocat sentimente de insecuritate în rândul țărilor riverane, cu repercursiuni asupra mediului de securitate”, a spus generalul Petrescu la Forumul Euroatlantic de Reziliență, organizat la București de Centrul Euroatlantic pentru Reziliență, potrivit Digi 24.
Șeful armatei române a subliniat că Marea Neagră a devenit o zonă de operații militare a Rusiei.
„De aici, sunt lansate rachete spre Ucraina, asupra infrastructurii sale civile ori militare. Regiunea a devenit scena unor tot mai frecvente acțiuni militare, cu incidente maritime și acțiuni care limitează libera circulație a navelor. Chiar aseară (noaptea de miercuri spre joi, n.r.), alarmele antiaeriene au sunat în orașele ucrainene, aproape de granița cu România, anunțând atacuri iminente. Dar astfel de lucruri nu se întâmpla doar în Ucraina: mesaje de alertă, care avertizează asupra posibilității căderii unor obiecte din spațiul aerian, sunt frecvent transmise cetățenilol români care locuiesc în Deltă, aproape de porturile ucrainene aflate constant sub atacul rușilor”, a spus Petrescu.
„Războiul din Ucraina va continua să genereze instabilitate regională și riscuri asupra securității României și regiunii”, a precizat generalul Petrescu.
„Există un risc constant, asociat probabilității tot mai mari de producere a unor incidente la granița NATO, provocate de posibilitatea ca anumite drone sau rachete să dea rateuri. Infrastructura României sau navele comerciale din apele teritoriale (ale României) ar putea fi lovite din greșeală”, a afirmat Daniel Petrescu, adăugând că „acțiunile active și constante ale bruiajului rusesc afectează comunicațiile GPS, ceea ce provoacă riscul producerii unor coliziuni între navele aflate în apele teritoriale române sau cele care intră în zonele supuse restricțiilor de navigație de către Rusia”.
Un alt pericol îl reprezintă minele marine din Marea Neagră, aflate în derivă.
Generalul a susținut că România va trebui, în acest context, să aibă o abordare care să ducă la „creșterea rezilienței” societății românești în fața noilor amenințări, prin sprijin populației „față de NATO și SUA, în special”, prezența trupelor NATO în România, bugetul alocat apărării, derularea programelor naționale de apărare și interoperabilitatea cu armata SUA a unor sisteme de armament precum Himars, Patriot, F-16 ori vehiculele Piranha.
Adina Silav