Ministerul rus al Apărării a transmis că va considera toate navele care navighează la Marea Neagră către porturi din Ucraina, începând de joi, drept eventuali transportatori de încărcătură militară, relatează CNN. Totodată, statele ale căror steaguri vor flutura pe aceste nave vor fi considerate implicate în război.
Anunţul vine după ce Ministerul rus de Externe a precizat că, prin retragerea din Acordul de la Istanbul din iunie 2022 privind exportul cerealelor ucrainene la Marea Neagră, Guvernul rus ridică garanţiile unei circulaţii în securitate la Marea Neagră.
”În legătură cu încetarea «Iniţiativei Marea Neagră» şi restrângerea coridorului maritim umanitar, începând de la ora Moscovei 0.00, la 20 iulie 2023, toate navele aflate în drum către porturi din Ucraina la Marea Neagră vor fi considerate potenţiali transportatori de încărcătură militară”, arată Ministerul rus al Apărării.
Ministerul subliniază că ţările ale căror steaguri naţionale vor flutura pe aceste nave vor fi considerate ca fiind implicate în Războiul din Ucraina – de partea Kievului.
”Un număr de zone situate în nord-vestul şi sud-estul părţilor internaţionale ale apelor Mării Negre au fost declarate temporar periculoase în navigaţie”, mai transmite ministerul.
Putin acuză Occidentul de ”aroganţă şi obrăznicie”
Preşedintele rus, Vladimir Putin, denunţă drept o ”aroganţă şi obrăznicie” refuzul Occidentului de a se conforma cererilor sale în vederea unei prelungiri a Acordului de la Istanbul din iunie 2022 privind exportul cerealelor la Marea Neagră şi subliniază că va reveni în acord în care condiţiile sale sunt îndeplinite, relatează CNN.
”Doar aroganţă şi obrăznicie, pur şi simplu. Promisiuni şi vorbe goale. Şi s-au compromis singuri cu asta”, a declarat Putin într-o reuniune prin videoconferinţă cu membri ai Guvernului rus, difuzată miercuri.
”A fost subminată autoritatea, între altele, a conducerii Secretariatului ONU, care a acţionat ca un garant al acordului cerealelor”, consideră el.
Moscova va analiza posibilitatea de a reveni în acord, dacă se ţine cont de prevederile acestuia, fără excepţie, şi sunt implementate, dă el asigurări.
”Toate obstacolele trebuie să fie ridicate din calea băncilor ruseşti şi instituţiilor financiare care ajută în aprovizionarea cu hrană şi îngrăşăminte. Asta include conectarea lor imediată la sistemul de reglementare bancară internaţională SWIFT”, a mai spus liderul de la Kremlin.
Adina Silav