7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 17:53
No menu items!

Rusia, acuzată că folosește o nouă bombă în Siria

spot_img

Un nou tip de bombă cu submuniţie, de fabricaţie rusească, a fost utilizat în atacurile aeriene din Siria pentru prima dată, a denunţat duminică organizaţia Human Rights Watch (HRW), relatează DPA în pagina electronică.

Bombele, concepute pentru a distruge vehicule blindate, au fost folosite în urmă cu o săptămână într-un atac aerian la sud-vest de Alep, a anunţat organizaţia nonguvernamentală pentru apărarea drepturilor omului cu sediul la New York.

Acest tip de bombe este interzis de o convenţie semnată în 2008 de către 98 de state, deoarece are un impact larg şi tinde să lase în urmă submuniţie neexplodată, care provoacă victime în rândul civililor atât când sunt folosite, cât şi ulterior.

Activişti din cadrul opoziţiei siriene afirmă că bombe cu fragmentare au fost folosite, de asemenea, în atacuri aeriene în apropiere de linii ale frontului la nord de Hama, în centrul Siriei, unde forţe guvernamentale siriene susţinute de către avioane ruseşti de război au câştigat teren în ultimele zile.

„Este tulburător că încă un tip de submuniţie este folosit în Siria, având în vedere răul pe care-l produce civililor în anii care urmează”, a declarat Nadim Houry, adjunctul directorului pentru Orientul Mijlociu al HRW.

Organizaţia a precizat că nu poate să confirme dacă bombele cu submuniţie folosite la Kafr Halab, la sud-est de Alep, au fost largate de către forţe siriene sau ruse.

Nici Siria şi nici Rusia nu au semnat Convenţia cu privire la armele cu submuniţie, în 2008. Astfel, ele nu se supun interdicţiilor impuse acestui tip de armament.

HRW afirmă că forţele siriene au folosit în mod repetat bombe cu fragmentare în războiul civil care devastează această ţară din 2011 încoace.

Potrivit organizaţiei, gruparea extremistă Stat Islamic (SI) a folosit, la rândul ei, acest tip de armament în asaltul asupra oraşului kurd Kobane, anul trecut.