1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 0:06
No menu items!

Rusia acuză pentru prima dată SUA că joacă un rol direct în războiul din Ucraina. Reacția Pentagonului

spot_img

Rusia a acuzat, pentru prima dată, SUA de implicare directă în războiul din Ucraina, relatează BBC.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova a susţinut că SUA aprobă ţintele pentru sistemele americane HIMARS folosite de forţele de la Kiev.

Generalul locotenent Igor Konaşenkov a afirmat că legătura a fost dezvăluită în apeluri interceptate între oficiali ucraineni. BBC nu a putut verifica independent acest lucru.

Anterior, Rusia a acuzat Washingtonul că duce un „război prin delegare” în Ucraina.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a afirmat că oferă ucrainenilor „informaţii detaliate, legate de un anumit moment, pentru a-i ajuta să înţeleagă ameninţările pe care le înfruntă şi să îşi apere ţara împotriva agresiunii Rusiei”.

HIMARS este un sistem de rachete multiple care poate lansa proiectile ghidate cu precizie asupra unor ţinte aflate la distanţe de până la 70 de kilometri – mult mai departe decât artileria pe care Ucraina o avea înainte.

Acestea sunt considerate a fi mai precise decât echivalentele lor ruseşti.

Administraţia Biden este direct responsabilă pentru toate atacurile cu rachete aprobate de Kiev asupra unor zone rezidenţiale şi infrastructurii civile în aşezări din Donbas şi din alte regiuni, care au provocat decesul în masă al civililor„, a afirmat Konaşenkov.

În aprilie, ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a declarat că decizia preşedintelui SUA Joe Biden de a oferi Ucrainei arme în valoare de miliarde de dolari înseamnă că „NATO, în esenţă, este angajat într-un război cu Rusia printr-un delegat şi înarmează acel delegat”.

„Războiul înseamnă război”, a avertizat acesta.

De-a lungul conflictului din Ucraina, Rusia a fost acuată de numeroase crime de război şi crime împotriva umanităţii. Săptămâna trecută, Rusia a acuzat Moscova de bombardarea unei închisori în regiune separatistă Doneţk pentru a ascunde acuzaţiile de tortură.

BBC a documentat acuzaţii de tortură şi bătăi asupa prizonierilor ucraineni comise atât de către soldaţii ruşi, cât şi de serviciile de securitate.

Pentagonul îl contrazice pe Serghei Şoigu

Pentagonul a infirmat, marţi, și afirmaţiile Rusiei conform cărora a distrus şase sisteme HIMARS americane de la începutul conflictului din Ucraina, potrivit Reuters.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat, marţi, potrivit Interfax, că Rusia a distrus sistemele HIMARS după ce Moscova a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina, în 24 februarie.

„Suntem la curent cu cele mai recente afirmaţii ale ministrului Şoigu şi ele sunt, din nou, evident false”, a declarat purtătorul de cuvânt interimar al Pentagonului Todd Breasseale.

„Totuşi, ceea ce se întâmplă este că ucrainenii folosesc cu o acurateţe şi eficacitate devastatoare fiecare dintre sistemele de proiectile de precizie, contabilizate, pe care SUA, aliaţii noştri şi partenerii le-au asigurat pentru a se apăra împotriva invaziei ruse, brutale şi criminale”, a adăugat Breasseale.

Rusia pretinde în mod regulat că a lovit sisteme HIMARS, dar încă nu a arătat dovezi.

Şoigu a spus că Rusia a mai distrus cinci sisteme de lansatoare de rachete anti-navă Harpoon şi 33 de obuziere M777 de când Moscova a desfăşurat zeci de mii de soldaţi în Ucraina.

Reuters nu a putut verifica acurateţea acestor raportări.

Oficialii ucraineni au spus că folosesc până la o duzină de sisteme HIMARS, a căror acurateţe şi rază lungă de acţiune au permis Kievului să reducă avantajul Rusiei privind artileria.

R. Dan