Moscova propune o nouă rețea de conducte înspre Balcani, prin Turcia
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat luni, la Ankara, că renunță la construirea gazoductului South Stream, din cauza opoziției Bulgariei.
Proiectul, cu un cost de peste 40 de miliarde de dolari, ar fi urmat să aducă gaze dinspre Federația Rusă înspre Austria, prin Marea Neagră, Bulgaria, Serbia și Ungaria. Uniunea Europeană s-a opus din motive strategice și a invocat legislația europeană în domeniul energiei, care interzice ca o companie, în aces caz Gazprom, să fie și furnizor de gaze, și proprietar al conductei. Bulgaria a blocat în vară proiectul, la presiunea Comisiei Europene.
”Consider că poziţia Comisiei Europene nu a fost constructivă. Dacă Europa nu doreşte realizarea acestui proiect, atunci el nu va fi realizat”, a declarat Putin. Alexei Miller, directorul grupului rus Gazprom, a confirmat că proiectul South Stream a fost abandonat. Gazprom deţinea 50% din South Stream Transport, care urma să construiască gazoductul. Ceilalţi acţionari erau grupul italian Eni, cu o participaţie de 20%, EDF din Franţa şi Wintershall din Germania, fiecare cu o participaţie de câte 15%.
Putin a făcut luni o vizită de stat la Ankara și a propus transformarea Turciei într-o platformă de distribuție de energie pentru sudul Europei.
Rusia ar urma să construiască, împreună cu o companie din Turcia, un gazoduct cu o capacitate anuală de 63 de miliarde de metri cubi de gaz dinspre Rusia către Turcia, tot prin Marea Neagră. Acest gazoduct ar urma să se folosească de îmbunătățirile de infrastructură făcute deja pentru pregătirea South Stream.
Miller a spus că 20% din capacitate va avea ca destinație Turcia, iar restul – ţările din Balcani.