Totul s-a transformat repede într-un coșmar pentru rudele și apropiații victimelor din incendiul care a cuprins clubul Colectiv. Sâmbătă dimineață, la câteva ore de la tragedie, era încă extrem de dificil pentru autorități să facă o listă cu toate persoanele care au murit ori au fost rănite. Motivul: foarte mulți dintre tineri nu aveau acte de identitate asupra lor.
Potrivit secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Raed Arafat, 17 dintre cei care și-au pierdut viața și 5 dintre răniți erau încă neidentificați.
Răniții au fost transportați de urgență la spitalele din Capitală. Foarte mulți au ajuns la Floreasca. Aici, au fost triați și, în funcție de starea acestora, au fost repartizați către alte unități medicale, inclusiv din județul Ilfov. Astfel, deși în noaptea de vineri spre sâmbătă, în spitale existau liste cu răniți, sâmbătă dimineață, mare parte dintre acestea nu mai erau valabile. Ceea ce a îngreunat și mai mult căutările familiilor afectate de tragedie.
„La noi au ajuns într-un timp foarte scurt 56 de victime care au necesitat stabilizare. A fost declanșat la nivelul spitalului planul alb de intervenție, tot personalul din Unitatea de Primiri Urgențe a venit de acasă. 16 dintre răniți sunt în stare gravă, 14 – în stare extrem de gravă. Au ajuns în Secția de Terapie Intensivă și apoi în sălile de operație”, a explicat medicul Bogdan Oprița, coordonatorul SMURD București și purtător de cuvânt al Spitalului de Urgență Floreasca.
Doi adolecenți, în vârstă de 14, respectiv 16 ani, aflați în club în momentul izbucnirii incendiului, au fost transportați la Spitalul Grigore Alexandrescu.
„Acolo (la club – n.r.) a fost un carnagiu. Au zis să venim la spitale să-i căutăm”, a declarat ruda unuia dintre răniți.
La rândul lui, unul dintre tinerii care au fost în club vineri seara și a scăpat nevătămat a venit la spital pentru prietenii lui. „Ușa de evacuare era una singură, cealaltă era blocată. S-au călcat în picioare, au spart ușa. Era un carngaiu, efectiv un carnagiu. Sunt prieteni de-ai mei. În 20 de minute a venit primul echipaj de poliție, după care a venit un echipaj de pompieri”, a povestit acesta.
Cu un metru înainte de ieșire deja nu puteam să mai ies și mi-era foarte frică. Am luat o gură serioasă de fum, mi-a fost nasol, am reușit să scap. Și pe urmă nu mai…. Era negru, nimic nu se mai vedea și venea după tine, asta era nasol. Îmi doream din tot sufletul să mă împingă din spate, să ies și prin geam. M-am panicat, pentru că știu ce se întâmplă în situații de genul ăsta.
Alex Banu
jurnalist