5.3 C
București
luni, 25 noiembrie 2024 - 13:10
No menu items!

Romsilva nu renunță la pădurea moștenită de Florin Cîțu. Ce se întâmplă cu procesul care durează de 6 ani

spot_img

Fost premier și ministru de Finanțe și actual senator din partea PNL, Florin Cîțu a moștenit de la părinții săi, în 2013, o suprafață de 75 hectare de pădure în comuna Voineasa, din județul Vâlcea. Proprietatea asupra pădurii este împărțită de Florin Cîțu cu fratele său, George, conform declarației de avere a fostului premier. Familia Cîțu a intrat în posesia pădurilor prin restituiri făcute în urma unor sentințe judecătorești.

Pădurea retrocedată familiei Cîțu este situată pe muntele Puru, o locație profitabilă, care are la bază Lacul Vidra, iar în vecinătate Transalpina Sky Resort.

De altfel, frații Cîţu și-au dezvăluit intențiile legate de proprietatea evaluată la circa 12 milioane de euro și au depus un proiect pentru un complex turistic, care cuprinde un generos hotel, mai multe case de vacanță, camping, restaurante, complex comercial, pârtie și tabăra de schi, pastrăvarie, amfiteatru exterior și altele. Doar că proiectul lor a fost blocat de procesul deschis de Romsilva în urmă cu șase ani.

Părinții lui Vasile Cîțu au intrat în posesia pădurilor de la Voineasa prin schimburi cu terenuri forestiere dobândite în alte localități din județul Vâlcea, respectiv în Golești, localitatea lor natală, și în Voineșița.

Voineasa și Direcția Silvică Vâlcea s-au opus acestor retrocedări și le-au contestat în justiție, dar procesele au fost tergivesate. Pe 5 aprilie 2017, Romsilava-prin Direcția silvică Vâlcea, a cerut în instanță anularea unui act de proprietate din ianuarie 2007, dosarul fiind înregistrat la Judecătoria Brezoi.

Pârîți figurează Comisia locală de aplicare a legii fondului funciar Voineasa și Comisia Județeană Vâlcea pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, care au emis acel act, precum și tatăl lui Vasile Cîțu și sora acestuia, care au beneficiat de el. În calitate de intervenienți figurează Florin și George Cîțu.

Obiectul cererii se referă la existenţa a două titluri de proprietate pentru două suprafețe de teren.

Pe 9 octombrie 2023, Judecătoria Brezoi a respins cererea de chemare în judecată formulată de Romsilva-Direcția Silvică Vâlcea, admițând și cererea de intervenţie accesorie în favoarea pârâtului Cîțu Vasile.

Romsilva nu renunță, însă, așa ușor și a făcut apel, care se va judeca la Tribunalul Vâlcea. Nu a fost însă stabilit deocamdată un termen pentru judecarea acestuia.

Anchetă a DNA. Dosar clasat

Pe 4 noiembrie 2019 Florin Cîțu devenea ministru al Finanțelor Publice, odată cu instalarea Guvernului Orban. La acea dată știa că familia sa este în conflict cu Ministerul pe care-l conducea, iar miza conflictului era chiar proprietatea sa, cele 75 de hectare de teren forestier în Voineasa.

La dată instalării în funcție, ministrul era proprietarul terenului aflat în litigiu. Romsilva atacase deja în instanța mai multe puneri în posesie printre care și pe cea făcută în favoarea familiei Cîţu.

Argumentele Romsilva vizau faptul că familia nu a putut proba amplasamentul proprietății pe muntele Puru, iar fostul și actualul primar susţineau că și comisia de fond funciar s-a împotrivit, arătând că pe muntele respectiv doar societatea interbelică numită Carpatina a avut proprietăți și nu familiile din zona.

La o lună de când a fost înscăunat, ministrul Florin Cîţu primește o notificare de la tatăl său. Prin executor judecătoresc, Vasile Cîţu se adresează Ministerului de Finanțe cerându-i socoteală: de ce a intervenit în dosarul lui de pe rolul Judecătoriei Brezoi. Vasile Cîţu cere să fie puse la dispoziție toate documentele pe care Ministerul le are în apărarea exercitată nu lui ci a fiului său, nimeni altul decât ministrul Florin Cîţu.

Angajații din Vâlcea scriu și ei Ministerului, plângându-se de presiunile și amenințările exercitate de domnul Cîţu senior. În aceste condiții, Direcția Juridică a Ministerului de Finanțe apreciază că, dat fiind faptul că cel ce a formulat reclamația era tatăl ministrului Finanțelor sunt circumstanțe de natură să genereze un conflict între interesele autorității și cele ale demnitarului.

Ministrul Florin Cîţu desființează rapid însă Direcția Juridică. Nu înainte că dosarul întreg legat de litigiul care-l privea să fie cerut la cabinetul său. Se întâmpla pe 31 ianuarie 2020.

Cazul este dezvăluit la Exces de putere pe 5 iunie 2020.

După doi ani, Antena 3 CNN s-a adresat din nou Ministerului de Finanțe pentru a afla ce s-a întâmplat cu acest dosar.

„Dosarul aflat în evidențele Direcției Generale Juridice, înaintat cabinetului ministrului, nu a fost restituit până în acest moment. Nu avem informații privind traseul/ locația documentației respective”, a fost răspunsul ministerului.

Mai mult, în răspunsul oficial se arata că „Solicitarea dosarului aferent unui litigiu și nerestituirea acestuia NU sunt de natură să susțină apărarea intereselor ministerului/statului în cauza respectivă”.

DNA s-a autosesizat și a început urmărirea penală pentru trei infracțiuni: sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, sustragerea sau distrugerea de probe, abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau altul un folos necuvenit.

Pe 29 aprilie 2021, când Florin Cîţu ocupa funcția de premier al României, dosarul a fost clasat, procurorul constatând că a fost păstrată o aparență de imparțialitate a ministrului Cîţu, iar la cabinetul său nu a fost identificat un înscris oprit care să împiedice aflarea adevărului în dosarul de pe rolul Judecătoriei Brezoi, mai arată sursa citată.

                                                                                                       Adina Bucur Silav