Cu o zi înainte de termenul limită, compania Romgaz a anunțat că s-a înscris în competiția pentru achziționarea pachetului de 50% din proiectul de explorare și exploatare al gazelor din Marea Neagră, pachet deținut de americanii de la Exxon Mobil.
“Avand în vedere scrisoarea adresată de către ExxonMobil Upstream Business Development în data de 15 februarie 2021, care prevede că data finală până la care cumpărătorii interesați sunt invitați să depună ofertele angajante este 31 martie 2021, Consiliul de Administratie al S.N.G.N. Romgaz SA a avizat în data de 30 martie 2021 oferta angajantă de cumpărare a tuturor acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deține 50% din drepturile dobândite și obligațiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă. Restul participației de 50% din drepturile dobândite și obligațiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare și exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă este deținut de OMV Petrom S.A.,” se arată în comunicatul Romgaz transmis Bursei de Valori București.
Circulă informația neconfirmată că oferta Romgaz pentru acțiunile deținute de Exxon Mobile ar fi de 900 de milioane de dolari, aproximativ echivalentul sumei pe care americanii pretind că au investit-o până acum în operațiunile de explorare din perimetrul Neptun-Deep al Mării Negre. Nu știm dacă între timp au apărut și alte oferte de cumpărare.
Decizia Romgaz era una așteptată, în condițiile în care ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat încă de anul trecut că statul român se va implica în procesul de exploatare al gazelor de la Marea Neagră prin intermediul Romgaz, chiar dacă producătorul român de gaze nu are expertiză în lucrări de exploatare offshore la mare adâncime. De altfel, tocmai din acest motiv, ideea inițială era ca Romgaz să achiziționeze între 15 si 20% din pachetul Exxon Mobil, urmând ca ulterior să intre într-o altă asociere cu o companie specializată în lucrări de foraj la mare adâncime.
Cum timpul nu a mai avut răbdare, acționarul majoritar al Romgaz, adică Ministerul Energiei, a decis ca cel mai mare producător de gaze din România să ”incerce Marea cu degetul”. Vom analiza ce presupune implicarea Romgaz în procesul de exploatare al gazelor din perimetrul Neptun Deep în momentul în care se va confirma că oferta depusă este una câștigătoare, sau nu. În același timp, trebuie să vedem reacția OMV Petrom, partenerul de până acum al Exxon Mobil, privind o eventuală colaborare cu Romgaz.
Viitorul României în ceea ce privește utilizarea gazelor naturale ca sursă importantă pentru producția de energie electrică, dezvoltarea industriei petrochimice și implicit consumul populației depind în foarte mare măsură de cum vor fi valorificate resursele de gaze din Marea Neagră. De ce spunem acest lucru?
Producţia de gaze a României va ajunge în acest an la 8,6 miliarde de metri cubi, faţă de 11,2 miliarde în 2016 şi vom importa din ce în ce mai mult, dacă nu vor fi extrase gazele din Marea Neagră, susține Sorin Gal, director în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM). “România a avut, în 2019, o producţie de 10,22 miliarde de metri cubi de gaze, atât onshore, cât şi offshore, în zona exploatată de OMV Petrom, iar în 2020 cantitatea s-a redus cu 9%, deci am avut 9,2 miliarde de metri cubi, scădere aproape dublă faţă de declinul natural pentru zăcămintele aflate în producţie. În 2021, producţia va continua să scadă cu alte 8-9 procente”, a spus Gal.
În acest an, producţia va fi cu 25% mai mică decât în perioada 2015-2016, când erau extrase 10,8-11,2 miliarde de metri cubi. “Deci vom rămâne cu 8,6-8,7 miliarde de metri cubi. În 2015-2016 aveam producţie de 10,8 miliarde, chiar 11,2 miliarde, deci scăderea este dramatică”, a arătat Gal.
Dacă declinul producției de gaze este evident, și mai evident este faptul că în următorii 4-5 ani consumul de gaze al României ar urma să ajungă la 12-13 miliarde mc/an, mai ales dacă vor fi puse în funcțiune noile capacități de producție de energie electrică pe bază de gaze. Asta înseamnă că, fără aportul gazelor din Marea Neagră, România va deveni importator net. De unde vom lua gazele? De la Gazprom, căci altă sursă nu avem în momentul de față. Întrebarea nu este însă de unde, ci la ce preț, în condițiile în care România a înghețat aproape total relațiile cu Rusia, implicit cu Gazprom.
În acest moment, sunt patru mari jucători în Marea Neagră: OMV Petrom, care produce un miliard de metri cubi; Black Sea Oil and Gas, care în acest moment forează prima sondă şi în cursul acestui an va deveni producător; Lukoil, care trebuie să ia o decizie până în noiembrie dacă intră în faza de dezvoltare sau nu, împreună cu partenerul său, Romgaz; proiectul Neptun Deep.
Alexandru Moldovan