3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 22:44
No menu items!

ROMEPS: Doar termoizolarea corectă și integrală a clădirilor ne poate feri de Curtea de Justiție

spot_img

reabilitare termica

Asociația Producătorilor de Polistiren Expandat din România – ROMEPS – atrage atenția că doar o izolare corectă și integrală a clădirilor din România poate proteja țara împotriva procedurii de infringement și o poate feri de Curtea de Justiție. Asta în condițiile în care Comisia Europeană a decis, săptămâna trecută, să declanșeze procedura, pentru nerespectarea Directivei 2010/31/UE privind eficiența energetică a clădirilor.

Directiva 2010/31/UE prevede ca România să instituie și să aplice cerințe minime privind performanța energetică a clădirilor și să se asigure că este realizată certificarea performanței energetice a clădirilor.

”Într-adevăr, trebuia să avem realizată auditarea energetică a clădirilor. Aceasta nu s-a realizat deoarece un mers firesc al lucrurilor ar fi însemnat reabilitarea termică a clădirilor, urmată de un audit energetic”, a declarat Marin Cruțescu, director executiv ROMEPS.

Potrivit acestuia, o auditare fără reabilitare nu ar fi ajutat România la nimic. ”Evident că se poate face o auditare și fără reabilitare, însă nu ne-ar ajuta la nimic, decât să spună despre clădirile din țara noastră că au standarde energetice foarte scăzute. Or, asta știm deja cu toții. Însă reabilitarea termică a mers atât de încet, încât la acest moment auditorii nu au ce să certifice”, a precizat Cruțescu.

Șeful ROMEPS a precizat că, în ritmul în care se fac termoizolările, României i-ar trebui zeci de ani să termine toate construcțiile care necesită termoizolare. În urma acestei certificări a performanței energetice a clădirilor, se stabilește în document clasa de încadrare a construcției din punct de vedere termic, care poate fi clasa +A, B, C, D sau E.

”Un astfel de certificat este benefic și pentru cei care doresc să cumpere o casă, pentru că vor cunoaște performanța energetică a respectivei clădiri. Dacă ea are o performanță scăzută, să spunem E sau D, clientul ori îmbunătățește performanța energetică, aplicând o termoizolație superioară și amplasând instalații performante pentru producerea de energie, ori renunță să cumpere și caută altă ofertă”, a mai spus Cruțescu.

Comisia Europeană a declanșat, joia trecută, o procedură de infringement împotriva României și a Cehiei pentru nerespectarea Directivei privind normele europene de eficiență energetică a clădirilor. Procedura de sancționare a României și a Cehiei este abia la început, Comisia transmițând doar un aviz motivat, cele două state fiind invitate să adopte măsuri naționale privind eficiența energetică a clădirilor.

„Comisia a cerut în mod oficial Republicii Cehe și României să își respecte integral obligațiile care le revin în temeiul legislației UE privind eficiența energetică a clădirilor (Directiva 2010/31/UE). Comisia a trimis un aviz motivat celor două state membre, solicitându-le să îi notifice toate măsurile de transpunere a directivei, care trebuia să fie transpusă în legislația națională până la 9 iulie 2012″, a informat Comisia Europeană, printr-un comunicat de presă.

Dacă România nu își îndeplinește obligația legală în termen de două luni, Comisia ar putea lua decizia de a sesiza Curtea de Justiție. În temeiul acestei directive din anul 2010, statele membre trebuie să instituie și să aplice cerințe minime privind performanța energetică a clădirilor, să se asigure că este realizată certificarea performanței energetice a clădirilor și să solicite inspecția periodică a sistemelor de încălzire și de aer condiționat. De asemenea, directiva solicită statelor membre să se asigure că, începând din 2021, toate clădirile noi vor fi așa-numite „clădiri cu consum de energie aproape zero”.

Cosmina Croitoru