0.9 C
București
joi, 26 decembrie 2024 - 23:29
No menu items!

Românilor le place să fie proprietari. Retrospectiva imobliară 2024

spot_img

Românii s-au înghesuit și anul acesta să își cumpere propriile locuinte, chiar dacă prețurile caselor și apartamentelor au crescut. Una dintre cauze este și creșterea veniturilor, iar o alta, scăderea dobânzilor la creditele imobliare.

Retrospectiva anului 2024 pe piața imobiliară: câte case au cumpărat românii și unde

Domeniul imobiliar ppare să nu fi fost afectat de situația politică și economică din România în 2024, datorită condițiilor tot mai favorabile de accesare a creditelor ipotecare. Odată cu majorarea TVA-ului pentru locuințele mai scumpe de 120.000 de euro, la începutul anului, băncile au făcut imediat oferte cudobânzi fixe. La acest moment dobânzile sunt de 4,9%, în scădere de la 5,75%, cât era nivelul în primele luni din 2024. În plus, creșterea veniturilor românilor a contribuit la stabilitatea pieței.

Conform fanatik.ro, în 2024, prețurile proprietăților au crescut simțitor față de anul precedent. La începutul anului, valoarea medie a metrului pătrat era de 1.510 euro, dar până în decembrie a urcat la peste 1.700 de euro, adică o majorare de aproximativ 13%.

Datele BNR arată că, în 2024, s-au oferit credite ipotecare de aproximativ 40 mld. lei, numărul lor fiind în creștere de două ori față de perioada ianuarie – octombrie 2023.

Chiriile, tot în creștere, mai ales în marile orașe

Chiriile în Capitală se poziționează în funcție de cartiere, dar media este de 1.500 euro/lună. În Primăverii, de exemplu, chiria ajunge și la 2.500 euro/lună. În celelalte mari orașe, prețul chiriior este la jumătate față de București: Cluj – aproximativ 700 euro/lună, Brașov 600 euro/lună, Constanța și Iași aproximativ 500 euro/lună.

Ce ne așteaptă în 2025?

Specialiștii spun că incertitudinea va plana asupra achizițiilor în contextul creșterii taxelor și a inflației, dar există și semnale pozitive. Intrarea României în spațiul Schengen și reducerea indicelui IRCC pot ajuta la menținerea pe linia de plutire a costurilor la noi proprietăți.

E. Stan