4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 16:31
No menu items!

Românii strâng bani albi pentru zile negre! Au pus deoparte 2,5 miliarde de lei în martie

spot_img

Românii strâng bani albi pentru zile negre! Au pus deoparte 2,5 miliarde de lei în martie

Populația a economisit în luna martie, în lei și valută, echivalentul a 2,46 miliarde de lei, cea mai mare parte – respectiv 1,7 miliarde de lei – fiind depozite în moneda națională. Astfel, economiile totale au crescut în martie cu 2,7% față de februarie, după o scădere de 0,1% în luna anterioară. Față de martie 2012, depozitele totale ale populației și firmelor au crescut cu 5,7%, față de un avans de 3,7% în februarie.

Depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au crescut cu 2,3%, până la aproape 77 de miliarde de lei. La 31 martie 2013, depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au înregistrat o creştere de 2,4% (-2,7% în termeni reali) faţă de 31 martie 2012.

Depozitele în lei ale persoanelor juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) s-au majorat cu 4,8%, până la 50,5 miliarde de lei. La 31 martie 2013, depozitele în lei ale persoanelor juridice au scăzut cu 3,3% (-8,1% în termeni reali) faţă de 31 martie 2012.

Depozitele în valută ale populaţiei şi firmelor, exprimate în lei, au crescut cu 1,8%, până la nivelul de 73,3 miliarde de lei (exprimate în euro, depozitele în valută s-au majorat cu 0,7%, până la 16,6 miliarde de euro). Comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent, depozitele în valută ale rezidenţilor exprimate în lei au crescut cu 17,4% (exprimate în euro, depozitele în valută ale rezidenţilor s-au majorat cu 16,4%).

Depozitele în valută ale populaţiei, exprimate în lei, au crescut cu aproape 18% (exprimate în euro, depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei au crescut cu 17%), iar depozitele în valută ale firmelor, exprimate în lei, s-au majorat cu 16,3% (exprimate în euro, depozitele în valută ale rezidenţilor persoane juridice au crescut cu 15,3%).

Băncile au scos, în ultima vreme, produse tot mai diverse de economisire pentru a atrage capital, în condițiile în care băncile-mamă nu numai că nu mai reînnoiesc liniile de finanțare pentru băncile românești cu capital străin sau sucursalele din România, dar și retrag din ”împrumuturile” acordate acestora pentru dezvolatarea afacerii, respectiv pentru acordarea de credite.

În contextul crizei financiar-bancare din Cipru, care a transmis temeri privind inclusiv starea sucursalelor din România, reprezentanții BNR au ținut să atragă atenția, încă o dată, asupra dobânzilor suspect de mari pe care unele bănci le pot oferi la produsele de economisire.

“Întotdeauna, o dobândă mare, peste media pieței, este o dobândă care trebuie să-ți atragă atenția. Întrebarea este simplă: De ce dau ei peste media pieței? Poate că au nevoie de capital, dar câteodată sunt și mici ascunzișuri într-o dobândă mai mare”, a declarat recent Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Cosmina Croitoru