-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 1:06
No menu items!

Românii nu vor imigranți în țara noastră

spot_img

O majoritate covârșitoare a românilor nu este de acord cu primirea în România a refugiaților, în actualul cotext al crizei imigranților din Europa.

Potrivit unui sondaj efectuat de institutul INSCOP, peste 80% dintre români nu sunt de acord ca refugiații/imigranții să se stabilească în România, iar majoritatea consideră, în contextul atacurilor teroriste din Paris, că Europa și țara noastră nu ar trebui să mai primească aceste persoane care vin din Orientul Mijlociu.

Potrivit sondajului, 75,6% dintre români consideră că, după atacurile teroriste din Paris, Europa nu ar mai trebui să primească migranți/refugiați din Orientul Mijlociu, iar 16% din populație apreciază că statele europene ar trebui să primească în continuare. 8,4% dintre cei chestionați nu știu sau nu răspund la această întrebare.

În ceea ce privește cauza pentru care refugiații/imigranții au plecat din țările lor, 35% dintre români au indicat războiului din Orientul Mijlociu (față de 41,7% în luna septembrie), 33,1% cred că este vorba de grupuri organizate care vin cu scopul de a destabiliza Europa (față de 23,4% în luna septembrie), 19,1% consideră că este vorba de imigranți care vin spre Europa din cauza sărăciei din zonele lor de origine (față de 23,3% în luna septembrie). 5,4% dintre români sunt de părere că imigranții sunt în primul rând persoane care preferă să trăiască în UE (față de 5,9% în luna septembrie). Nu știu sau nu răspund — 7,5% (față de 5,7% în septembrie).

În contextul în care la nivelul Uniunii Europene s-a pus problema împărțirii refugiaților între statele membre, 75,8% dintre români cred că țara noastră nu ar trebui să primească aceste persoane (față de 56,2% în luna septembrie), în timp ce 19,2% spun că România ar trebui să le primească (față de 35,5% în luna septembrie). 5,1% reprezintă non-răspunsuri (față de 8,3% în luna septembrie).

Procentul românilor care nu sunt de acord ca refugiații/imigranții să se stabilească în țara noastră a crescut de la 65,3% în luna septembrie, la 80,2%. 16,1% sunt de acord ca refugiați să se stabilească în România (față de 26,5% în luna septembrie). 3,7% dintre cei chestionați nu știu sau nu răspund la această întrebare (față de 8,2% în luna septembrie).

Peste 80% dintre români — 81,9% — nu sunt de acord ca refugiații să se stabilească în localitatea în care trăiesc (față de 67,1% în luna septembrie), iar 14,2% dintre subiecți ar fi de acord (față de 24,4% în luna septembrie). 3,9% reprezintă non-răspunsuri (față de 8,5% în luna septembrie).

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research, în perioada 26 noiembrie — 2 decembrie 2015, pe un eșantion de 1.071 persoane, reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani.

Olimpia Diaconiuc