-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:59
No menu items!

Românii, în topul mafioților din Belgia

spot_img

Direcția specializată de luptă contra crimei organizate din cadrul poliției federale belgiene a publicat raportul referitor la organizațiile criminale care acționează pe teritoriul Belgiei, românii fiind și ei prezenți în top.

Raportul se referă la statistica anului 2010 când au fost deschise nu mai puţin de 200 de dosare referitoare la organizaţiile mafiote.

200 de dosare în care a fost implicate 1.490 persoane suspecte. Printre acestea 576 de persoane erau belgieni(38 %), 142 olandezi (9,5 %), 72 marocani (4,8 %), 71 italieni (4,8 %) și 45 de români(3 %).

O treime dintre suspecţi au între 30 şi 39 ani, un sfert dintre ei între 40 şi 49 de ani. Cei mai mulți sunt bărbați, femei fiind doar 10% dintre mafioți.

Cifrele pot fi înșelătoare, comentează cotidianul La Dernière Heure, pentru că nu orice găinar aparține rețelelor mafiote.  O organizație criminală este definită cu precizie de poliția federală: este un grup de minim trei persoane care încearcă să obțină influență și/sau bani utilizând amenințările și violența pentru a-și atinge, pentru a-și influența membrii și alte persoane mereu pentru a realiza un profit ilegal.

Grupările care acționează în Belgia au în medie nouă membri și au început să interacționeze în tot mai multe domenii. Ele cooperează în domeniul traficului cu stupefiante, spălării banilor prin investiții imobiliare în străinătate și altele. O importantă modificare a comportamentului acestora este faptul că diferitele grupări au început să depășească frontierele etnice sau ideologice pentru a coopera mai eficient.

Interesul criminal prevalează. Există chiar cazuri în care kosovarii cooperarează cu sârbii.

Alt efect al cooperării dintre aceste organizaţii este că violenţa inter-mafii s-a diminuat. Legea tăcerii primează, iar cel care o încalcă plăteşte adesea cu viaţa. Conform cifrelor poliţiei belgiene, grupările mafiote sunt vinovate de opt asasinate în 2010, în mare măsură asasinate în rândul membrilor acestor grupări.